Cineast Jean-Luc Godard pleegt schriftvervalsing

De Franse cineast Jean- Luc Godard is veroordeeld wegens valsheid in geschrifte. In zijn film King Lear heeft hij een tekst van de schrijfster Viviane Forrester gebruikt zonder haar toestemming.

Kdejager

BR> “Met het reproduceren en verspreiden in deze film van een paragraaf uit het boek La violence du calme zonder toelating van de auteur en de uitgever, hebben Godard en de firma Bodega Films daden van valsheid in geschrifte gepleegd die het morele recht van mevrouw Forrester en de patrimoniale rechten van Les éditions du Seuil schenden, aldus het dinsdag door de Parijse rechtbank van eerste aanleg uitgesproken vonnis.

De rechtbank heeft Bodega Films het verbod opgelegd de film verder te verspreiden zolang in de generiek geen melding is gemaakt van het feit dat de bewuste tekst uit het boek van Viviane Forrester komt. De cineast en de productiefirma moeten aan Forrester en Seuil elk 5.000 euro boete betalen.

De in 1987 gemaakte film King Lear, met als acteurs onder meer Peter Sellars en Burgess Meredith, kreeg met allerlei productieproblemen af te rekenen en werd pas in april 2002 in de zalen gebracht. Het is geen adaptatie van het stuk van Shakespeare, maar een reflectie rond zijn werk.