Mickey Mouse op het slagveld

Roy E. Disney plaatst op website frontale aanval op topman Eisner

Kdejager

BR>

Hoe ziek is The Walt Disney Company? Nadat Roy Edward Disney, het neefje en de laatste actieve nazaat van Walt, eind november was opgestapt, raakte vorige week bekend dat de animatiestudio in Florida wordt opgedoekt. Zo'n 250 tekenaars verliezen hun job. Roy is intussen de veelzeggende website savedisney.com begonnen, waarop hij zijn kruistocht tegen algemeen directeur Michael Eisner verder zet. Die verwijt hij onder meer een gebrek aan creativiteit en langetermijndenken.

Op 30 november, nog geen twee weken na de 75ste verjaardag van kinderheld Mickey Mouse, diende Roy E. Disney (74) zijn ontslag in als ondervoorzitter van de raad van bestuur. Een dag later volgde collega-directielid Stanley Gold zijn voorbeeld. De twee stapten op uit onvrede met het beleid van topman Michael Eisner (61). Die staat bekend als een taaie baas. In 1994 leidde een en ander tot een breuk en een juridisch gevecht met Jeffrey Katzenberg, het hoofd van de Disney-studio's. Die richtte vervolgens samen met Steven Spielberg en muziekmagnaat David Geffen Dreamworks op, Disneys grootste concurrent.

Ironisch genoeg hebben Disney en Gold in 1984 Eisner zelf binnengehaald. Hij zette de toen slabakkende mediareus weer op de rails met toppers als 'Beauty And The Beast' en 'The Lion King', en door het opkopen van tv-zender ABC.

Maar de liefde is al een tijdje over. In zijn ontslagbrief, te lezen op savedisney.com, heeft Roy het onder meer over het veranderde imago van Disney - in de ogen van buitenstaanders alleen nog op zoek naar snelle winst -, over de brain drain van een pak creatief talent, en over de gierigheid waarmee wordt geïnvesteerd in de themaparken. Allemaal de schuld van Eisner. "Jij zou moeten vertrekken, niet ik," bijt Disney hem toe.

Dat herhaalt hij op zijn website. Je kan er essays lezen, T-shirts bestellen met het woord Disappointed (teleurgesteld) in plaats van Disney, of een petitie tekenen om Eisner tot zijn ontslag te dwingen. Volgens Disney en Gold hebben al 10.000 mensen de elektronische brief gesigneerd.

Het ruikt ongelooflijk naar interne keuken, maar Disney en Gold hebben naar eigen zeggen maar één doel: The Walt Disney Company redden voor latere generaties. De vraag is wat er moet gered worden. Disney heeft net een van zijn beste jaren achter de rug. Het bedrijf profiteert voluit van de exclusieve samenwerking met de Pixar-studio, voortrekker op het gebied van computeranimatie.

Met 'Finding Nemo' en 'Pirates Of The Carribean' had het in de VS de twee grootste publiekstrekkers van het jaar. De eerste leverde in de VS 339,7 miljoen dollar op, de tweede 305,4 miljoen.

Nog iets: Roy E. Disney nam ook ontslag omdat hij te oud was geworden. De nieuwe leeftijdsgrens die Disney hanteert voor zijn leden van de raad is 72. Wie die grens heeft ingesteld? Eisner natuurlijk. Er is dus ongetwijfeld meer aan de hand: een regelrechte clash tussen twee topmannen.