Japan ontdekt Junior Jazz

Een artikel over Junior Jazz in Yomiuri Shimbum, de grootste krant van Japan, heeft in het Land van de Rijzende Zon een ware hype ontketend. Als gevolg daarvan verschijnt de cd van de jonge Vlaamse ster in wording volgende week al in Japan. Even bellen met Junior Jazz, alias de 15-jarige Eline Van Coillie uit Kessel bij Lier? "Sorry, ze moet na school huiswerk maken", klinkt het. Nu nog wel, maar binnenkort big in Japan?

Kdejager

BR>

Met de Japanse interesse voor Junior Jazz lijkt het zoveelste onwaarschijnlijke succesverhaal uit de Belgische muziek te zijn begonnen. Net voor de kerstvakantie kreeg Eline Van Coillie de vraag voor een interview met Yomiuri Shimbun. Die grootste krant van Japan, met dagelijks tien miljoen lezers, heeft een kantoor in Brussel. Voor een stuk over een jonge artiest die in 2003 was doorgebroken, hadden medewerkers hun oog laten vallen op Junior Jazz.

Vorige week verscheen het interview in de Japanse krant. Het bewuste artikel weekte er zoveel reacties los dat de platenfirma van Junior Jazz inmiddels heeft besloten om de cd ook in het Verre Oosten uit te brengen. De Japanse vestiging rept zich momenteel om er de cd van de Vlaamse tiener al volgende week in de winkelrekken te kunnen plaatsen. Het ijzer smeden terwijl het warm is, heet zoiets. Want miljoenen Japanners hebben de exotische Belgische dan wel in hun krant opgemerkt, haar muziek hebben ze nooit gehoord en kennen ze niet.

Junior Jazz brengt onder meer jazzstandards en evergreens. In eigen land ging de bal voor haar aan het rollen toen ze indruk maakte in Zonder handen, het Man bijt hond-rubriekje waarbij kijkers beoordelen of het doorgaans onbekend talent 's anderendaags mag terugkeren. Opgemerkte verschijningen in De laatste show, de eindejaarsshow Het leukste jaar met Bart Peeters en een special op Canvas zwengelden de verkoop van haar cd in eigen land sindsdien aan.

Reggaehit

De actuele, tweede single van Junior Jazz, een cover van de seventies-reggaehit Uptown top ranking, slaat momenteel aan bij Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel. Haar platenfirma noemt Junior Jazz een ruwe diamant. "Ze is verre van perfect, ze maakt fouten", klinkt het. Haar entourage wil Junior Jazz voorzichtig op de podia lanceren, niet meteen met volwaardige optredens, wel als voorprogramma of in tv-shows.

Beroemd worden, hoeft ook niet zonodig, liet Eline Van Coillie zelf al verstaan. Het tegenhouden, lijkt ze nu niet meer te kunnen.