Parijs presenteert glitter en glamour voor de superrijken

Zes keer per jaar staat de Lichtstad helemaal in het teken van mode. Prêt-à-porter voor vrouwen en voor mannen - en telkens voor elk seizoen - wordt tijdens een modeweek geshowd. Maar in januari en juli is de gekte nog ietsje groter. Dan worden de exclusieve, handgemaakte, beparelde en bevederde peperdure creaties van de haute couture onthuld voor een clientèle van een handvol miljonairsvrouwen en prinsessen. En dan bubbelt de champagne op chique party's.

Kdejager

BR>

Queen of glamour

Donatella Versace

speelde maandagavond queen of glamour in het roemruchte Ritzhotel, waar haar broer Gianni zijn Atelier-shows placht te geven en waar prinses Diana de laatste uren van haar leven doorbracht. Na twee

light

presentaties in een showroom, heeft het blonde spierbundeltje opnieuw gekozen voor een catwalk over het zwembad van het sterrenhotel. Eigenaar van de Ritz, Mohammed Al-Fayed, zat erbij en keek ernaar.

"Ik heb ingezien dat couture niet dood is. Ik wil dat mensen de kleren kunnen zien. Natuurlijk heb ik er de pest in als ze mij kopiëren, maar de catwalk geeft een kick waarvan ik hou", zo luidde Donatella's ontboezeming. Daarmee maakte ze duidelijk een zinspeling op de uitlatingen van Didier Grumbach van de Chambre Syndicale. Die jammert dat de mode-industrie de enige sector is die zijn primeurs onmiddellijk en gratis voor niks op het internet gooit. Zo worden ontwerpen gekopieerd nog voor de originele stukken goed en wel in de winkels hangen.

Donatella bracht een hommage aan zichzelf en liet alle modellen lange, sluike manen aanmeten. Donatella-blond of juist ravenzwart. Jurken voor Oscaruitreikingen vertonen duizelingwekkende splitten en decolletés en schitteren met duizenden kristallen en halfedelstenen. Maar naast sterren heeft Versace ook een zestigtal coutureklanten, zo zegt pr-dame Martine Blie. Die zullen vooral gaan voor witte broekpakken die vanaf de knie uitlopen in wijde trechters, bezaaid met glitter.

En dan was het feest. In disco Vip-room aan de Champs Elysées. Christina Aguilera, de Franse actrices Elodie Bouchez en Virginie Ledoyen, rapper Pharrel Williams en natuurlijk de modellen, ze waren allemaal van de partij tot

il est cinq heures, Paris s'éveille

.

Kuifje Dior in Egypte

John Galliano organiseerde voor

Dior

een grootse show voor duizend genodigden in de Polo de Paris in het Bois de Boulogne. Veel goud, maskers van farao's en oud-Egyptische goden en hiërogliefen als print, want John Galliano is in november op reis geweest naar Caïro en Luxor. Zelfs mummies inspireerden de designer en wel tot ingewikkelde creaties van witte, zilverige of zwarte zijde. "Ik dacht aan Toetanchamon en Nefertiti en bracht ze samen met foto's van Richard Avedon en Irving Penn", orakelde de Britse bad boy.

Net als indertijd Robert Altman, maakte regisseur Claude Lelouch van de gelegenheid gebruik om tijdens de show van Dior scenes in te blikken voor zijn volgende film,

Les Parisiens

. Op de eerste rij was er enthousiast applaus van de Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker, Gwen Stefani van

No Doubt

en haar rockende echtgenoot Gavin Rossdale van

Bush

.

Extreme facelift

Facelift, liposuctie, Botox... Alles tegelijk. In huize

Torrente

waar Rosette Mett sinds de jaren zestig en tot vorig jaar

jeunes filles de bonne famille

kleedde of vips als Edith Cresson, is een nieuwe ontwerper aangetreden. Julien Fournié (28) stuurde exuberante creaties over de catwalk, met kabuki make-up en ingewikkelde constructies als accessoires, zoals je veeleer van bad boy John Galliano zou verwachten. Outfitjes met zichtbare jarretelles als voor danseressen van de French cancan passen in de nieuwe garderobe van Torrente, evenals baljurken die zo enorm zijn, dat je er zelfs niet in een Londense taxi mee zou kunnen stappen. O, en kijk uit voor de Torrente-bruid. Een plexi hoofdtooi als van een eenhoorn kan bij het zoenen heel gevaarlijk zijn...

Italiaanse ijsjes

Het Italiaanse jongensduo

Grimaldi-Giardina

is al voor de tweede keer uitgenodigd om te defileren op de chique catwalks van de haute couture. Maar deze Italianen houden van eenvoud. Cool. Wit en poedertinten geven de toon aan voor een collectie met katoen en mousseline. Op het einde van de show maakt de lingeriesfeer met geregen korsetten plaats voor meerminnenjurken, bezaaid met stras.

Chanel is weer in de sacoche

Karl Lagerfeld laat oude glorie niet verpieteren. Voor de show van

Chanel in Hôtel de Bourbon Condé haalde hij voormalige topmodellen in huis, zoals de langbenige Duitse Nadja Auerman. Die showde bijvoorbeeld een echte wolk van een witte blouse op een smalle zwarte rok. Grappig zijn korte dansende rokken, bezaaid met pluizige wattenbolletjes. Chanel haalt nog een oude bekende voor het voetlicht. Zangeresje Vanessa Paradis die in 1991 nog het vogeltje in een kooitje was in de promoclip van het Coco-parfum van Chanel. Dit jaar maakt ze haar comeback als ambassadrice van Cambon, de nieuwe handtassenlijn waarmee Chanel in het voorjaar uitpakt. Cambon is overigens geïnspireerd op de 2-55, februari 1955 dus, de fameuze doorstikte handtas met een kettinkje en gevlochten leer als draagriem. Grote modegoden als Valentino en Jean-Paul Gaultier moeten nog tonen wat ze in hun mars hebben. Donderdag besluit het feest van glitter en glamour met onder meer de show van de Amerikaanse ontwerper Ralph Rucci én onze eigen couturier Gérald Watelet. Wordt vervolgd. A suivre.