Onze wijn wordt steeds beter

William Wouters van de Belgische Sommeliersgilde en het Antwerpse restaurant Pazzo organiseerden een eerste grote proeverij van Belgische wijnen op een strategische plaats. La Ferme du Banneway in Louveigné bevindt zich in het centrum van de Belgische wijnproductie. Die gebeurt vooral in het Hageland, Haspengouw en plaatsen in Wallonië aan Samber en Maas. Achtentwintig Belgische wijnmakers, tientallen verkopers van wijnen, sommeliers, pers en leerlingen van hotelscholen waren enthousiast over het initiatief.

Kdejager

BR>

Het gaat goed met de Belgische wijn. Acht wijnmakers mogen de appellation contrôlée Hageland dragen en zeven wijnverbouwers kregen het oorsprongcertificaat Haspengouw. Binnenkort krijgt België waarschijnlijk nog een derde appellation. Een aantal wijnbouwers aan Samber en Maas willen namelijk dat ook hun producten beantwoorden aan de eisen van de overheid. "Om een appellation te krijgen, moeten wijnmakers duidelijkheid scheppen over de oorsprong van de druiven, welke soort ze gebruiken en hoeveel kilo ze oogsten. Dan wordt de wijn nog twee keer getest. Er is een chemische controle van de wijn en een organoleptische test. Dat betekent dat sommeliers, wijnfabrikanten en mensen van de overheid beoordelen of de wijn beantwoordt aan de smaakvereisten van dat gebied", vertelt Johan Verhoeven.

Gamma

Johan is een controleur van de Federale Overheidsdienst Economie die zich bezighoudt met Belgische wijn maar hij was niet aanwezig in zijn functie van controleur. Net als de tientallen sommeliers, wijnverkopers, journalisten en studenten van een naburige hotelschool was hij in de eerste plaats daar om te proeven van de Belgische wijnen. Achtentwintig Belgische wijnbouwers hadden hun gamma meegebracht naar de eerste, grote, professionele proeverij. De uit Borgloon afkomstige Laurent Duchateau bijvoorbeeld leerde het vak van Jan Bellefroid, één van de eerste wijnmakers van België. Aan zijn stand presenteerde hij witte wijnen, gemaakt van druivenrassen als Müller-Thurgau, Kerner en Wurzer. De rode wijn is afkomstig van de druivenrassen Dornfelder en Vroege Loonse. Wij laten ons verleiden tot het proeven van een zeer behoorlijke Müller-Thurgau en een verrassende Dornfelder. Nadien eet je best wat brood of, als je echt een lekkerbek bent, de broodjes van Ferme du Banneway, een restaurant van een bekende waterproducent.

Aanbod

De wijnproeverij was vooral een zeer gezellige boel. Marijke Bilmeyer van de Antwerpse wijnhandel Despert besluit uiteindelijk toch nog geen Belgische wijnen in haar gamma opnemen. "Er is gewoon te weinig aanbod. Bovendien verschilt de wijn van jaar tot jaar sterk. Een derde reden om geen Belgische wijn te verdelen, is dat die te duur is in vergelijking met de Franse", vindt Marijke en ze spoedt zich naar een volgende stand om haar neus in een glas te steken. Belgische wijnen kunnen een steuntje verdragen. Zo was de Waalse politicus José Happart aangekondigd als één van de gasten op deze proeverij. Hem hebben we echter niet gezien. Zo'n proeverij is immers best wel slopend.