Gezond koken met Tupperware

Meer dan veertig jaar geleden was Tupperware zowat de grondlegger van de

homeparty's

, en nog steeds wordt er naar verluidt elke tweeënhalve seconde ergens ter wereld een Tupperwaredemonstratie gegeven. Naast die thuispresentaties van de bekende kunststof potjes en kookbenodigdheden - die zelfs op de ontbijttafel van de Queen staan - lanceert Tupperware nu ook een nieuw partyconcept: het Culinair Atelier. Daarbij kan een gastvrouw of -heer een tiental mensen uitnodigen en die slaan dan onder begeleiding van een presentatrice samen aan het koken. Met Tupperware-producten natuurlijk. Wij bonden als een van de eersten de keukenschort aan tijdens zo'n party.

Kdejager

BR>

"Dit is een compleet nieuw concept", zegt Carine De Vroey, productmanager bij Tupperware Belgium. "Onderzoek en onze ervaring wezen uit dat mensen tussen de twintig en veertig jaar steeds minder tijd besteden aan koken, gewoon omdat ze het te druk hebben of te laat thuiskomen van het werk. Ze besteden vaak meer tijd aan het kijken naar kookprogramma's op televisie dan aan het koken zelf. Met ons Culinair Atelier willen wij aantonen dat je in een relatief korte tijd toch lekkere gerechten kan klaarmaken."

Voor zo'n atelier nodigt een gastvrouw of -heer een tiental kennissen uit. Bedoeling is vooral een paar leuke uren te beleven, met achteraf een lekker etentje. "Het is een interactief gebeuren waarbij de sfeer heel ontspannen is en er kan gebabbeld en gelachen worden. Bij dit soort homeparty moeten de gasten niet zitten en luisteren, maar krijgen ze de kookschort aangebonden en kunnen ze mee aan de slag. De gastvrouw mag uit een twintigtal gerechten kiezen wat er wordt klaargemaakt. Dat kan een voor- en een hoofdgerecht zijn of een hoofdgerecht met een dessert. De gerechten zijn eenvoudig, maar tegelijk innoverend. Zo maken we bijvoorbeeld een zalmcrumble of een hutsepot van kip. Het koken zelf duurt maar een uurtje, en daarna kunnen de aanwezigen de benen onder tafel steken om te proeven en gezellig na te kaarten. Nadien krijgen ze een folder met onze producten en een fiche met het recept erop mee naar huis. En wat de afwas betreft: die wordt door de demonstratrice meegenomen naar huis, zodat het gastgezin daar geen last mee heeft", besluit Carine De Vroey.

GETEST:

Uiteraard hebben we zelf een testbezoek gebracht aan een Culinair Atelier. Cathérine Roels nodigde haar vriendinnen Evelyne, Claire, Vincianne, Bénédicte, Muriel en Mieke uit in haar keuken, waar presentatrice Anny Goderis de honneurs waarnam. De meeste dames, de gastvrouw incluis, hebben een aantal kleine kinderen en zijn echte Tupperwarefans die al ettelijke 'klassieke' party's hebben bijgewoond. "Ik heb een hele kast vol Tupperware", zegt Claire, en de meeste dames knikken instemmend. Ze zijn benieuwd naar deze actieve vorm van demonstratie. Op de keukentafel staan de ingrediënten en de Tupperware-producten die nodig zijn bij de bereiding uitgestald. Gastvrouw Cathérine leest de recepten en de bereidingswijze voor, en Anny zet iedereen aan het werk. We maken quiche met boursin en fijne kruiden, en een pastaschotel met spekreepjes en paprika.

De ene maalt worteltjes fijn in de Quick Chef, de andere raspt kaas in de kaasmolen. Muriel probeert de kaasmolen, die gedemonteerd op tafel staat, in elkaar te zetten, maar wordt gecorrigeerd door Anny. "Kijk, het mannetje moet hier in het vrouwtje passen, anders lukt het niet." Deze uitspraak lokt wat nieuwsgierigen, en iedereen komt zich ervan vergewissen waar het eigenlijk over gaat. Spelenderwijs wordt zo de werking van de nieuwe producten duidelijk. De dames zijn nogal enthousiast over het 'verlengstuk' van de snijplank, prozaïsch 'schep' genaamd, dat je kan gebruiken om afval in de vuilnisbak te kieperen of gesneden groenten naar een kookpot te transporteren.

Bij het snijden van de groenten worden de Tupperwaremessen gebruikt, en Anny legt even uit dat je die scherp kan houden met het 'slijpmuisje'. Intussen wordt de pasta gekookt en liggen de paprika's te bakken in de pan. Claire mengt eieren en room in de shaker, en dan wordt de boursin met de Soft Grip klopper in het mengsel gebracht.

Na minder dan een uur is het pastagerecht klaar - het wordt warmgehouden in de iso-duokommen - en staat de quiche te bakken in de oven. Wie niet aan het koken was, heeft de afwas intussen 'bijgehouden'. De chaos bleef zeer binnen de perken, en iedereen kan aan tafel voor het proeven. De pastaschotel wordt unaniem geprezen, net als de quiche die werd gebakken in een superhandige Multiflex-bakvorm van silicone. Dames die dat willen, kunnen dan een bestellijst invullen. Ze wisselen eerst ervaringen uit. "Heb jij dat al? En is dat goed?" Vooral gastvrouw Cathérine heeft een indrukwekkende voorraad die uitgebreid wordt gekeurd. De verleiding is groot, al zijn de producten niet echt goedkoop. Toch maar zo'n handige bakvorm aangeschaft. Tenslotte gaat die waarschijnlijk voor de rest van mijn leven mee.

Tips

Opgepikt tijdens het Culinair Atelier:

  • Tupperwaremessen mogen nooit in de vaatwasmachine. Daar worden ze bot van.
  • Gewone Tupperwarespullen kunnen wel in de vaatwas, maar zet ze best niet onderaan, want daar is het water heter. Twee dames merkten op dat hun stapelschalen voor charcuterie niet meer in elkaar pasten. "Waarschijnlijk te warm gestaan in de vaatwas", zegt Annie. "Was ze eens in heet water af en zet ze in elkaar wanneer ze nog heet zijn. Misschien is het probleem dan opgelost."
  • De zachte MultiFlex-bakvormen zijn heel handig, maar je moet ze wel op het bakrooster zetten vóór je ze vult met deeg. Aangezien ze zo soepel zijn, is het bijna onmogelijk ze te transporteren wanneer ze gevuld zijn.
  • Zet Tupperwareproducten nooit onder de grill. Je kan er dus geen gratin in maken.