Tuinvragen opgelost

Johan Possemiers, wetenschappelijk medewerker van het Arboretum Kalmthout, zoekt een oplossing voor uw tuinproblemen. U kan een korte beschrijving van uw tuinprobleem, eventueel met een foto, opsturen naar Gazet van Antwerpen, Wonen-tuinvragen, Postbus 84, 2050 Antwerpen 5.

Kdejager

BR>

Door de droogte zijn de nieuwe frambozenstruiken sterk uitgedund, en ik wil ze hergroeperen. Wanneer kan ik ze best verplanten, in het voor- of in het najaar? Dezelfde vraag heb ik ook voor een palmboompje in mijn tuin. Wanneer kan ik dat in een pot verplanten?

An Van Gool, Turnhout

Het is niet omdat de frambozenstruiken bovengronds niet goed presteren dat ze zich niet kunnen herstellen. Wacht dus tot ze in het voorjaar wat leven laten zien en herplant dan.

Het palmboompje verplant je ook best in het voorjaar. Denk eraan dat Buxus regelmatig voedsel en kalk nodig heeft.

Kan je zaad van de magnoliaboom gebruiken om te planten en zo ja, hoe ga je dan best te werk? Momenteel liggen de zaden in een bak onderaan in de koelkast.

Arlette Matheussen, Zwijndrecht

Magnolia oogst je bij het kleuren van de vruchten. Bewaar de verse zaden - de zwarte noot binnenin en het vruchtvlees - in vochtige turf op vijf graden Celsius, in het groentevak van de koelkast bijvoorbeeld. Uitzaaien in maart-april, de opkomst is in mei-juni. Let op voor muizen en nachtvorst.

Ik heb een blauwe Ceanothus op stam van ongeveer 7 à 8 jaar. Hij staat op het oosten, maar toch wat beschut door een scheidingsmuur en een tuinhuisje. Sinds vorige winter staat de plant er belabberd bij, met kale takken en weinig bladeren. De blaadjes die er nog aanstaan zien ros, maar vallen niet af. Wat kan er aan de hand zijn? In de zomer heb ik de struik geregeld water gegeven, en hij krijgt ook af en toe organische meststof.

Rita Bruyns, Bornem

Ceanothus wordt ook wel Amerikaanse sering genoemd. Je treft hem aan in Noord-Amerika, vooral in de kustgebieden. Er zijn veel verschillende soorten en variëteiten, meestal met blauwe tot paarse bloemen, soms met witte of roze. De Ceanothus heeft prachtige donkergroene glanzende blaadjes. Hij doet het goed in een relatief zachte winter. De winter 2002/2003 was vrij koud met verschillende lange vorstperioden. De plant heeft erg geleden van de koude. Kort snoeien is de boodschap. Het probleem is echter dat hij is geënt op stam. Als een struik kapotgaat, komt hij terug uit de wortel. Als een op stam geënt exemplaar kapotgaat, dan begint de onderstam te groeien. In dit geval vrees ik dat de Ceanothus zal afsterven.