Zorg voor vaste planten

Vaste planten eisen altijd weer onze aandacht en zorg op. Het zijn kruidachtige overblijvende planten die meestal om de drie tot vijf jaar moeten worden gescheurd en herplant. Dikwijls geven tuiniers hun vasteplantenborder meststoffen met te veel snelwerkende stikstof. Hierdoor krijgen de planten veel blad maar weinig bloemen en dat is zeker niet de bedoeling. We vroegen aan Gerald Van Copenolle, docent tuinbouw bij Syntra, hoe we onze gemengde border het best in prima conditie houden.

Kdejager

BR>

"Om je vasteplantenborder optimaal te laten groeien en bloeien, is het onder meer nodig zowat het hele jaar door voor de juiste bemesting te zorgen. Al heel vroeg in het voorjaar, in feite nog eind winter, ga je daarmee van start", stelt Gerald.

We geven een kort overzichtje van wat je per maand moet doen.

februari

Beendermeel is een natuurlijke bron van fosfor die de wortels extra energie geeft en de bloei van de planten stimuleert. Gebruik 50 tot 80 gram per vierkante meter.

Gedroogde koemest mag gelijktijdig met beendermeel worden gegeven. Het is een organisch grondverbeteringsproduct dat het bodemleven gunstig beïnvloedt. Gebruik 200 tot 250 gram per vierkante meter.

Afhankelijk van het weer kan je in februari of maart het afgestorven loof tot vijf centimeter boven de grond wegknippen met een snoeischaar of sikkel. Scheur de planten indien nodig. Haal daarvoor de plant met een riek met platte tanden uit de grond en scheur hem met een spade of mes in drie of vier stukken. Verwijder het middenstuk, dat meestal verdroogd is, en herplant de rest op flink bewerkte grond met toevoeging van compost of molmmest. Maak de grond los met een drietand of een riek met platte tanden. Planten die met hun wortels boven de grond groeien, moet je weer dieper zetten.

maart

Patentkali is noodzakelijk voor elke vasteplantenborder, en zowel voor bol- en knolgewassen als voor rozen. Patentkali verstevigt de planten en maakt ze beter bestand tegen allerlei ziekten en vorst. Het bevat veel potas en ook magnesium. Dien bij het propermaken van de border in het voorjaar 70 tot 90 gram per vierkante meter toe en werk licht in.

Lavagruis is grofgemalen lavasteen. Breng het enkel aan op zware en vochtige grond, niet op zandgrond. Gebruik 1 tot 2 kilo per vierkante meter en werk tien tot twintig centimeter in. Lavagruis maakt de grond luchtig en doorlaatbaar. De grond warmt in het voorjaar vlugger op en slijmt bij regen minder dicht.

mei

Hoornmeel is een traagwerkende stikstof die drie tot vier maanden werkzaam is in de bodem. Breng 100 tot 130 gram aan per vierkante meter. Wie geen hoornmeel vindt, kan organisch bemesten.

juni

Strooi lavameel of basalt over de planten. Het zijn goede middelen tegen insecten en ziekten, maar opgelet: je mag de beide producten nooit samen gebruiken. Gebruik 5 tot 10 gram per vierkante meter. Dien het product 's morgens toe op licht vochtig gewas. Strooi het niet op de bloemen. Herhaal het proces eventueel om de vier weken, tot eind september.

september

Strooi patentkali tussen de planten, 50 gram per vierkante meter.

november

Strooi compost of molmmest tussen de planten om de grondstructuur op peil te houden. Nu is ook winterbedekking voor vaste planten aan te raden. Wie te zure grond heeft, kan nu ook zeewierkalk gebruiken, 100 tot 150 gram per vierkante meter. Zeewierkalk bevat magnesium en sporenelementen. Gebruik het niet voor zuurminnende planten.

Slakken

Slakken kunnen aardig wat schade toebrengen aan je vaste planten. Je houdt ze dus beter weg. Gerald: "Natuurliefhebbers gebruiken uiteraard geen giftige producten om slakken te bestrijden want die kunnen fataal zijn voor vogels, egels en hagedissen. Tussen planten die gevoelig zijn voor slakken, Hosta's bijvoorbeeld, kan je cacaodoppen, dolomiet (0 tot 3 mm), hydrokorrels of houtas strooien. Opgelet, boomschors als compost trekt slakken aan."

Info: 03-664 46 05