Kies tuinhout zorgvuldig

In deze periode van het jaar is er weinig echt tuinwerk, zodat je aandacht kan beste den aan grotere werken, zoals het plaatsen van een nieuwe schutting, hek of poortje. Ga je voor hout, dan kan je kiezen tussen tropisch hardhout, verduurzaamd grenen of niet-behandeld kastanjehout, wilg of hazelaar.

Kdejager

BR>

Bij de aankoop van een houten tuinschutting zijn de vormgeving, de levensduur en de prijs van het product de belangrijkste aspecten waarmee rekening wordt gehouden. De herkomst van het hout en de milieuvriendelijkheid van de behandeling spelen volgens onderzoek bij het merendeel van de consumenten nauwelijks een rol.

Toch zullen milieuvriendelijke consumenten sneller grijpen naar kastanje, wilg of hazelaar, maar er zijn ook liefhebbers van verduurzaamd grenen en van tropisch hardhout dat op een aparte manier vergrijst. Zo krijgt itauba na een tijdje een egaal grijze kleur, terwijl padoek heel snel en met vlammen vergrijst. Ook de prijs speelt uiteraard een rol bij de keuze. Tropisch hardhout (tegenwoordig erg in voor poorten en hekjes) is uiteraard duurder dan verduurzaamd grenen.

Is verduurzaming schadelijk voor het milieu?

Verduurzamingsproducten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Vooral goedkopere producten hebben de eigenschap na verloop van tijd 'uit te logen' en zo in de grond te sijpelen. Wanneer men gebruikmaakt van de juiste concentraties en wanneer het verduurzamingsprocédé op de juiste manier uitgevoerd wordt, is er geen gevaar, zelfs niet bij directe aanraking van het verduurzaamd hout.

Het is daarom noodzakelijk dat je verduurzaamd hout koopt dat een merknaam draagt en dat geregeld onderworpen is aan controles van onafhankelijke instanties, zoals IMVAC (Belgische Federatie voor Vacuüm en Impregnatie) en WEI (Western-European Institution for Wood preservation)

Sommige producenten van tuinhout, zoals Cras (Collstrop), gebruiken enkel hout uit duurzaam beheerde bossen, waar de aanplanting steeds groter is dan het aantal gevelde bomen.

Welke houtsoort moet je kiezen?

Bij de aanschaf van tuinhout moet je eerst en vooral een keuze maken tussen verduurzaamd hout, exotisch (tropisch) hardhout of niet-behandeld wintergekapt kastanjehout, wilg of hazelaar.

Exotisch hardhout heeft de eigenschap te vergrijzen en heeft een natuurlijke hoge duurzaamheid. Raadpleeg echter wel een lijst met duurzaamheidscategorieën, want niet alle hardhoutsoorten hebben dezelfde duurzaamheid. Goede hardhoutsoorten zijn onder meer bilinga, afrormosia, padouk, itaube, ipé en massaranduba. Veel minder betrouwbaar zijn bijvoorbeeld meranti en plantageteak.

Een houtsoort met heel hoge duurzaamheid zit in klasse I en blijft langer dan 25 jaar goed. Klasse II garandeert een duurzaamheid van 15 tot 25 jaar, klasse III 10 tot 15 jaar en klasse IV slechts 5 tot 10 jaar.

Verduurzaamd hout is meestal grenen dat werd geïmpregneerd met metaalzouten. Als dit hout niet wordt behandeld, zou het maar vijf tot tien jaar meegaan. Verduurzaamd hout is te herkennen aan de groene schijn. Geïmpregneerd hout dat (te) oppervlakkig werd behandeld, heeft een fluorescerend groene kleur en koop je best niet. Niet iedereen wil verduurzaamd tuinhout omdat de metaalzouten die bij de impregnatie worden gebruikt in de grond kunnen sijpelen als het hout na de behandeling niet voldoende lang werd gedroogd.

Niet alle tuinhout heeft een verduurzaming nodig. Dat geldt enkel voor dragende houtstructuren die in contact komen met de grond of met water. Tuinschermen dus zeker wel, maar bij zitbanken en bloembakken is het niet echt noodzakelijk.

Tuinhout van kastanje wordt niet behandeld. Omdat het een hoog gehalte aan looistoffen bevat, is het nogal goed bestand tegen vocht en schimmels. Het behoort tot dezelfde duurzaamheidsklasse als geïmpregneerd naaldhout en de tropische houtsoorten mahonie en redwood. Tuinhout van wintergekapte tamme kastanje komt vaak uit de Franse Limousin. Er worden zowel gesloten tuinschermen als hekjes, afsluitingen en meubelen van gemaakt. Sedert een paar jaar worden in België ook heel decoratieve houten afsluitingen in wilg en hazelaar verkocht.

Waarvoor staat LSQ?

LSQ staat voor Long Standing Quality en is het kwaliteitslabel voor rood noords grenenhout, verduurzaamd met een speciaal waterafstotend additief dat het hout beschermt tegen vochtopname. Tijdens de verduurzaming wordt een vloeibare was in het hout geperst, waardoor de celopeningen gesloten worden.

Hierdoor verkleint de wisselwerking tussen vochtigheid en droogte en neemt de kans op barsten, kromtrekken en natuurlijke veroudering van het hout aanzienlijk af.

Waar staat het FSC-label voor?

Het FSC-label wordt toegekend door de Forest Stewardship Council (FSC) ofwel de Raad voor Goed Bosbeheer. Pas als er bij alle stappen in de handelsketen sprake is van duurzaam bosbeheer, krijgt het eindproduct het FSC-label. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo kan er per jaar alleen in een bepaald deel van het bos worden gekapt, mag het bos zo min mogelijk worden beschadigd en dient het transport volgens vaste regels te lopen. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met sociale en economische factoren zoals de arbeidsomstandigheden waaronder de lokale bevolking werkt.

Vragen die je moet stellen bij de aankoop van tuinhout:

  • Welke houtsoort werd er aangewend (grenen, vuren, hardhout...). Vuren kan lang niet zo diep worden behandeld als grenen.
  • Werd de verduurzaming goed uitgevoerd; worden er levensduurgaranties gegeven?
  • Werden er roestvrije materialen aangewend voor assemblage?
  • Zijn de hoekverbindingen stevig? Enkele of dubbele pen-en-gat-verbindingen zijn sterk aangeraden.
  • Hoe ziet de afwerking eruit, netjes geschuurd of vrij ruw?
  • Draagt het product een garantiekeurmerk?

Nuttige adressen:

* Cras (Collstrop), 056-60.34.44 of

* Ecom@ (ecologische bouwmaterialen en tuinhout in kastanje), 03-384 19 07 of

* The Green Beaver (tuinhout van wilg en hazelaar), 051-58 31 56