Mooi zijn houdt risico’s in

De jongste jaren begint het er misschien wat op te lijken, maar een neuscorrectie of een borstvergroting kun je niet vergelijken met een bezoek aan de kapper. “Esthetische correcties zijn chirurgische ingrepen en dat betekent dat er altijd een reële kans bestaat op infecties en complicaties. Een goeie dokter kent een oplossing voor die problemen, een minder goeie niet. Veel mensen staan daar niet meer bij stil”, beaamt een specialist van de faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven. Samen met hem zetten we de risico’s van de meeste courante ingrepen op een rijtje.

Kdejager

BR>

Facelift

Meest voorkomende complicaties: infecties en onderhuidse bloedingen. In het laatste geval kunnen er zwellingen optreden die van voorbijgaande aard zijn. Het risico bestaat dat de arts een gezichtszenuw raakt of doorsnijdt waardoor een spier verlamd raakt. Zo zijn er een aantal zeldzame gevallen bekend van mensen die een wenkbrauw of een mondhoek niet meer konden optrekken na een facelift. Zoiets is meestal onherstelbaar.

Borstvergroting

De lekkende siliconenimplantaten behoren gelukkig tot het verleden. De meeste producenten gebruiken tegenwoordig ‘cohesieve’ gels, die de eigenschap hebben zichzelf samen te houden. Maar het risico bestaat wel nog dat de implantaten ingekapseld raken. Dan vormt er zich littekenweefsel rond die gelzakjes waardoor de borsten samentrekkingen en vervormingen vertonen. Zoiets moet dan operatief worden verholpen. De ene persoon heeft meer aanleg tot kapselvorming dan de andere,maar dat kan de arts niet voorspellen.

Vetafzuiging

Met liposuctie of vetafzuiging zijn er de voorbije jaren een aantal dodelijke ongevallen gebeurd. De oorzaak lag meestal bij de te hoge dosis xylocaïne die werd gebruikt om de patiënt plaatselijk te verdoven. Xylocaïne vergiftigt in te hoge dosissen de hartspier met hartstilstand tot gevolg. Vetafzuigingen zouden alleen mogen worden uitgevoerd onder volledige narcose en door een gespecialiseerd chirurg.

Neuscorrectie

Bij neuscorrecties wordt het neusbeen geheel of gedeeltelijk weggenomen en vervangen door ribkraakbeen of heupbot dat de neus in de gewenste vorm moet brengen. Naast het gevaar voor infecties bestaat er ook een risico op zogenaamde resorbtie.Dat betekent dat het getransplanteerde bot door het lichaam wordt opgelost, waardoor de neusbrug inzakt. Bij een tweede operatie heeft de patiënt geen garantie dat dit zich niet opnieuw voordoet.

Lippen opspuiten

Er bestaan verschillende procédés om jezelf vollere lippen te laten aanmeten. De meest risicovolle manier is vloeibare siliconen inspuiten. Dat heeft uiteindelijk hetzelfde effect als een lekkend implantaat en kan aanleiding geven tot chronische ontstekingen. Daarom is het veiliger om de lippen op te vullen met extra onderhuid of om vet in te spuiten. Nadeel hiervan is dat het effect hiervan na verloop van tijd kan verdwijnen.

Botoxbehandeling

Een botoxinspuiting zorgt voor een tijdelijke verlamming van bepaalde gelaatsspieren waardoor ook de rimpels tijdelijk verdwijnen. Botoxbehandelingen zijn zo populair dat er tegenwoordig zelfs botoxparty’s worden georganiseerd. En daar loopt het wel eens mis. Nu en dan krijgt iemand te veel botox ingespoten waardoor hij dagenlang met bijvoorbeeld een neervallend ooglid door het leven moet. Gelukkig lost zo’n probleem zich na een tijdje vanzelf op.