De krachtigste mannen komen uit het noorden

Print
In Buggenhout (Oost-Vlaanderen) werd vorig weekend het eerste Europees Kampioenschap krachtbal gespeeld. Het kampioenschap was voorbehouden voor jeugdspelers tot 18 jaar. Limburg eindigde 11de op 16. De buitenlandse teams bewezen op korte tijd de krachtbalsport goed onder de knie te hebben. In Bokrijk mocht krachtbal Limburg een eendaagse stage organiseren. Meteen de kans om kennis te maken met de Limburgse jeugdselectie: Kim Royackers (17), Sven Bekaert (16), Peter Vanbussel (17), Peter Dewael (17), Bart Vandingenen (16), Dominiek Sanders (16) en Jelle Droeshout (17).
BR>Opvallend: ze zijn allemaal van in het lager onderwijs met krachtbal bezig en zijn de medicinebal nog verre van moe. In het geval van Peter Vanbussel is krachtbalspelen zelfs een familiezaak. «Mijn pa én mijn oom waren én zijn actief in Hamont.» Peter mocht als 11-jarige een eerste initiatie meemaken in Kaulille en was meteen voor de sport gewonnen. «Het is een complete sport. Er moet gelopen worden en met de volledige body gewerkt.»
Peter Dewael zit op dezelfde golflengte: «Ik heb het geprobeerd als voetballer, dat lukte niet. Krachtbal wel.» Peter Dewael bekijkt voetbal nu als fervent supporter van Lommel SK. «Je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben. We spelen normaal op zondagvoormiddag. Uitgaan op zaterdagavond zit er dan ook niet in.»
De spelers van de Limburgse jeugdselectie zetten hun eerste krachtbalstappen in een heuse jeugdcompetitie. Maar die ging drie jaar geleden ter ziele. «Spijtig genoeg,» zeggen ze nu. De clubs die vroeger een jeugdteam hadden hebben nu een wissel op de toekomst. Dat zijn Grote Brogel, Hamont, Bree en Overpelt. Neerpelt, Kaulille en Lozen staan op dat vlak 'droog'.
«Wij willen de krachtbalsport in Limburg meer tot leven brengen. Er zouden in heel de provincie clubs moeten bijkomen. We zijn zelfs bereid om onze sport plaatselijk te gaan demonstreren. Het kan op korte tijd aangeleerd worden. Het bewijs wordt door onze Europese gasten geleverd. Pet af voor hetgeen ze nu al laten zien,» bewierookt Erik Wuyts van het Sportcomité Limburg.
Meer krachtbalclubs in Limburg zou ook goed zijn voor de competitie. Daarbij spelen de pupillen (tot 13 jaar) gemengd.
Door gebrek aan spelers heeft Limburg een achterstand tegenover Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen. Daar hebben ze het spel met de medecinebal (3 kg) van klein tot groot beter onder de knie.
Voor info over krachtbal kan men terecht bij Sportcomité Limburg, Erik Wuyts, Sint-Jansstraat 47, te 3900 Overpelt (tel. 011/66.57.12).