Horror-schrijver Stephen King geeft eerste interview na zwaar ongeval

Print
BANGOR - Horror-paus Stephen King wil dat de chauffeur die hem eerder dit jaar omver reed nooit meer achter het stuur mag zitten. Dat zei hij zaterdag in een interview met de Bangor Daily News. Het was de eerste keer dat griezelauteur King de pers te woord stond sinds hij op 19 juni zwaar gewond raakte toen een bestelwagen hem van de berm maaide.
BR>In het artikel praat de schrijver van verfilmde bestsellers als 'Misery', 'Carrie' en 'The Shining' over zijn ontmoeting met de dood, zijn herstel en zijn «beschadigde IQ».

«Ik heb thuis naar 'Titanic' gekeken toen ik uit het ziekenhuis kwam en ik heb geweend,» grapt Stephen King, «en ik besefte dat mijn IQ beschadigd was.»
De auteur liep meervoudige been- en heupbreuken op, een ingeklapte long, gebroken ribben en snijwondes toen hij door een bestelwagen werd aangereden tijdens een wandeling in de buurt van zijn woning in de Amerikaanse staat Maine. Zijn ruggengraat is op vier plaatsen gebarsten. «Op een haar na was ik volledig verlamd,» zegt King in de krant.
Een jury zal zich later deze maand uitspreken over de chauffeur van de bestelwagen, de 42-jarige Bryan Smith.
«Wat de staat met hem wil doen is de zaak van de staat, wat de jury met hem wil doen is de zaak van de jury,» foetert King. «Maar die kerel hoort niet thuis op de openbare weg. Hij is een gevaar voor zichzelf en voor anderen.»
Smith heeft tegenover de politie verklaard dat hij de controle over het stuur verloor omdat zijn hond, de rottweiler Bullet, hem afleidde. De bestelwagen zwenkte de berm in en knalde daarbij op de wandelende Stephen King. Het ongeluk was het laatste in een lange lijst verkeersovertredingen van Smith. Hij was al vier keer bekeurd voor overdreven snelheid en een keer voor rijden onder invloed, aldus de Bangor Daily News.

Atlantis


«Als ik drie minuutjes eerder uit huis was gegaan, had ik net boven op een helling gelopen en had ik de bestelwagen op tijd zien aankomen,» meent King. «Dan had ik opzij kunnen springen.»
Nu zag King net te laat dat er een voertuig op hem afstormde. Vlak voor de bestelwagen hem raakte, draaide de schrijver zich nog naar links. Die reactie heeft hem waarschijnlijk het leven gered.
Terwijl hij de ambulance werd ingedragen, vroeg King aan een hulpverlener of hij zou sterven. «En hij zei 'Neen, neen, neen, u gaat niet dood',» herinnert de bestseller-auteur zich.
Inmiddels heeft Stephen King al zes operaties achter de rug. Er staan er nog meer op het programma. Daarna volgt nog een jaar revalidatie en zelfs dan zal de schrijver niet meer honderd procent de oude zijn. King zelf hoopt opnieuw zichzelf te kunnen zijn voor 85 tot 90 procent.
Zijn verwondingen hinderen hem ook bij het schrijven. Wegens zijn beschadige heup kan hij niet langer dan een half uurtje aan een computer zitten. «Ik doe maar een kwart of eenderde van wat ik zou doen als ik gezond was,» moppert King. Zijn nieuwste boek 'Hearts In Atlantis', dat al drukklaar was vóór het ongeval, wordt uitgebracht op 14 september.