Filmtips

THE PEBBLE AND THE PINGUIN

BR>(VTM, 14.45 u)
Niet onaardige sprookjesachtige en avontuurlijke animatiefilm van Don Bluth, ex-medewerker van Disney. Met in de hoofdrol een pinguïn die dringend een verlovingssteentje voor zijn grote liefde moet zien te vinden.
De animatiefilmkunst van Don Bluth moet gesitueerd worden ergens halfweg tussen het vlotte, soms al te gladde van Disney's vertelkunst en de betere Europese animatiefilm, die vaker bij volwassenen blijkt aan te slaan dan bij kinderen.
Met de stemmen van o.a. Martin Short (Hubie), James Belushi (Rocko), Tim Curry (Drake) en Annie Golden en originele songs van Barry Manilow.
6/10

KALIFORNIA
(VT4, 23 u)


Stijlrijke maar wat voorspelbare explosieve thriller van debutant Dominic Sena, tot dan toe vooral bekend als maker van enkele knappe videoclips. In 'Kalifornia' komt Californië niet echt ter sprake. De mythische westkust is nl. de eindbestemming van een viertal reizigers. Net voor de staatsgrens zal hun trektocht eindigen in een orgie van geweld.
Het viertal bestaat uit: een student die voor zijn thesis een trip wil maken langs de plekken waar seriemoordenaars actief waren. En zijn vriendin/kindvrouwtje/deerne (debutante Juliette Lewis, die aan deze film haar ontdekking heeft te danken), die daarvan foto's zal maken. Nog aan boord: een hip stel.
KALIFORNIA mag dan dank zij het uitstekende camerawerk verleidelijk en gestileerd ogen, achter deze façade gaat een gebrek aan inhoud en visie schuil.
5 1/2
F.S.