Turkse verenigingen teleurgesteld omdat er geen tv-show komt

Print
BERINGEN - De Turkse verenigingen zijn teleurgesteld omdat VTM en VRT vorige week hebben beslist om geen tv-show te organiseren voor de slachtoffers van de aardbeving. Vooral het feit dat het in onze buurlanden blijkbaar wél kan, stoort hen. «De Nederlandse zenders hebben amper vier werkdagen nodig gehad om een nationale actie uit te werken,» aldus de Turkse Unie van België, de Unie van Turkse Verenigingen en de Federatie van Vooruitstrevende Turkse Verenigingen. «Waarom kan het hier niet?»
BR>
Nederland heeft vorige week via een tv-show zo'n 600 miljoen frank ingezameld. Uitgerekend op de dag dat VTM en TV1 beslist hebben om geen tv-show uit te werken. De zenders zijn wel bereid om spotjes uit te zenden om de giften voor Turkije wat aan te zwengelen. De Turkse verenigingen vinden dit niet genoeg. «De manier waarop de zenders ons dat hebben laten weten zit ons ook dwars,» zegt Ahmet Arkan, voorzitter van de Turkse Unie van België. «Een telegram van een paar regeltjes, opgesteld door de marketingmanager van VTM en de netmanager van TV1. De 80.000 etnische Turken die in Vlaanderen wonen, betalen toch ook kijk- en luistergeld én abonnementsgeld voor kabeltelevisie. Wij voelen ons als etnische minderheid in de steek gelaten. Maar we hebben de afgelopen dagen ook heel wat telefoontjes gekregen van Vlamingen die zich afvragen waarom er geen show komt.» Over de overheid zijn de Turken ook niet te spreken. «Allochtone organisaties die door de overheid zijn erkend mogen zich wel bezighouden met het in elkaar steken van Turkse nachten, maar we worden niet beschouwd als een partner waarmee je samen kan werken om de hulpverlening op poten te zetten. Geen enkele minister heeft ons om samenwerking gevraagd.» De vergelijking met de Kosovo-show van VTM en VRT is onvermijdelijk. Die tv-show leverde een nooit gezien bedrag van 650 miljoen frank op. «Wij vinden het fantastisch dat het voor de Kosovaren is gebeurd, we vragen ons alleen af waarom het deze keer niet kan.»
«We kunnen niet op elke vraag voor een solidariteitsactie ingaan,» zegt Reinhilde Weyns, woordvoerster van de VRT. «We hebben een overeenkomst met 'Kom op tegen kanker', en dat is onze prioriteit. Bovendien beschikte Kosovo niet over eigen middelen, Turkije wel. We hebben deze keer ook geen vraag gekregen van de hulporganisaties en ngo's. De enige die ons heeft gepolst, is de Turkse Unie.»
«Het heeft niks te maken met de ene ramp die erger of minder erg is dan de andere,» zegt Els Van den Abbeele, woordvoerster van VTM. «Maar we zijn niet meer dan een zender, we zijn geen organisator van evenementen. Voor Kosovo ging het om een samenwerking tussen verschillende zenders, de ngo's, de hulporganisaties. Die show heeft de twee zenders voor een tijdje platgelegd, en ons miljoenen gekost. Solidariteitshulp kan trouwens niet afhangen van een tv-show.»