Skikampioen Stappers zoekt woestijn op voor spektakelprogramma WadiVT4

Print
AQABA - Zowat anderhalf jaar geleden stopte veelvoudig Belgisch skikampioen Eric Stappers (30) met competitie. Hij is ondertussen brandweerman geworden in Antwerpen en trainer van Bart Molin. Voor het VT4-programma 'Het vuur van Wadu Rum' trok hij samen met Tom Van Landuyt en een groep mededingers de woestijn in van Jordanië. Daar zoekt hij weer een nieuwe uitdaging: presteren in de hitte. «Ik hou van extremen,» zegt Eric. «Ik heb behoefte aan adrenaline en kicks.»
BR>
«Ik ben geboren met een competitiegevoel,» zegt Eric Stappers uit Stabroek, «Mijn ouders hebben me niet gepusht, maar gestimuleerd. Zij waren mijn grootste supporters en sponsors.»
Op zijn zestiende was Eric Olympisch kampioen. Ondertussen heeft hij 38 Belgische titels op zijn palmares, deelgenomen aan 6 WK's, 24ste in Sestrières en 18de in Sierra Nevada. «Voor een Belg zijn dat behoorlijke resultaten,» zegt hij.
In 1998 werd hij niet geselecteerd door het Belgische Comité voor de Olympische spelen. «Een kaakslag,» zegt Eric, «Ik ben meteen gestopt.»
Eric is niet in een zwart gat gevallen en hij droomt ook niet van een comeback. Een gelukkig man, noemt hij zich. «Ik ben in het competitiemilieu gebleven. Ik ben zelfs meer weg dan vroeger. Als coach van Bart Molin geworden, een van de beste skiërs van België, zitten we vaak in Snow Valley. In augustus begint het winterseizoen en zitten we in Australië en Nieuw-Zeeland.»

Jordanië


De selectieproeven voor brandweerman waren een goede voorbereiding op de wedstrijd in de woestijn van Jordanië. «Ik hou van extremen,» zegt Eric. Ik heb behoefte aan adrenaline en kicks. Elke shift bij de brandweer is een uitdaging. Elke oproep is een kick, pure adrenaline. Je hoopt elke keer dat je mensen kunt redden. Ik ben niet iemand die het zou uithouden achter een bureau of voor een computer.»
De hitte van de woestijn kan hij net als de koude van de bergen perfect aan. «Ik moet eerlijk toegeven dat ik van die temperaturen geen last heb. De temperatuur van 75 graden bij de zes ovens in het paleis in de woestijn herken ik uit de brandweer.»
Eric kende 'Fort Boyard', maar het 'Vuur van Wadi Rum' verraste hem.
«Ik had het veel kleiner verwacht en minder goed georganiseerd,» zegt Stappers. «Hier zijn voor ons 250 mensen in de weer op de set, water toestoppen, camera's. De proeven zijn zwaarder dan in 'Fort Boyard'. Ik ben een individuele sporter en dit is teamwork, maar het bevalt me.»