Rodriguez wint Schaal Sels

WIELRENNEN
BR>Stars and Stripes op de Bredabaan: Fred Rodriguez schopte het gisteren tot de eerste Amerikaanse winnaar van de Schaal Sels. Rodriguez was medevluchters Detilloux en Streel in de spurt te snel af, na een wedstrijd die door alle groten - Tom Steels uitgezonderd - als onversneden trainingswerk werd beschouwd.
Rodriguez, even nobel als onbekend bij het grote publiek, schreef gisteren streepje nummer twee bij op de winstbalans van 1999. De Amerikaan werd begin dit jaar door Mapei - Quick Step aangetrokken en reist sindsdien vooral om te leren. «Ik viel op bij Patrick Lefevere door vorig jaar als lid van het Amerikaanse Saturn-team twee ritten te winnen in de Ronde van Maleisië», hijgde hij na. «De overstap naar het profleven verliep moeilijk. Na ritwinst in alweer de Ronde van Maleisië ging ik prompt een tijdje kopje-onder. Wat ik dit jaar geleerd heb? Dat het profbestaan deksels moeilijk is. Gelukkig steek ik stilaan opnieuw de kop op. Weet je wat me nog het meest pleziert? Als 18-jarige vertoefde ik een paar weken in België, maakte ik kennis met hoe wielrennen echt in mekaar steekt. Jullie land heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart. Ik ben nu acht jaar verder, net hier mijn eerste wedstrijd in Europa winnen doet dus dubbel deugd.»
Uitslag (171): 1. Fred Rodriguez (VSt/Mapei-Quick Step), de 195 km in 4u10'00" (gem.: 46,154 km/u); 2. Christophe Detilloux op 2"; 3. Marc Streel 3"; 4. Sören Petersen (Den) 6"; 5. Hans De Clercq z.t.; 6. Pieter Vries (Ned); 7. Cees Hopmans (Ned) 13"; 8. Karel Vereecke z.t.; 9. Aart Vierhouten (Ned); 10. Mike Weissmann (Dui) 37"; 11. Berry Hoedemakers (Ned) z.t.; 12. Eric De Clercq; 13. John Talen (Ned) 4'54"; 14. Jan Hordijk (Ned) 5'01"; 15. Rudi Kemna (Ned) z.t.

Merckx start in Tour Trans-Canada
Axel Merckx start op 3 september in de Trans-Canada Ronde. Aan zijn zijde vindt Merckx ploeggenoot Leif Hoste. Ludo Capelle is de derde Belgische deelnemer aan de Canadese rittenkoers. Aan de koers die over 1479,6 km in tien dagen wordt gereden, nemen in totaal 96 renners uit 16 wielerploegen deel. Ondermeer de Belgisch-Italiaanse formatie Mapei-Quickstep en het Belgische Home Market-Ville de Charleroi komen aan de start.

Tom Steels in BK tijdrijden
Tom Steels start op zondag 12 september in het Belgisch kampioenschap tijdrijden. «Omdat het in thuisstad Sint-Niklaas wordt georganiseerd, en omdat ik wil uitvissen tot waar mijn mogelijkheden in het chronowerk reiken», gaf de drievoudige ritwinnaar in de Tour mee. «Of ik naar het WK ga als ik Belgisch kampioen zou worden? Dat zit er niet onmiddellijk in, denk ik. Er zullen allicht wel betere renners aan de start verschijnen.»

Troisfontaine wint in Zussen
Piet Bockland (46) lag aan de basis van de beslissing in de wedstrijd voor eliten zonder contract in Zussen. Op goed veertig kilometer van de meet ging hij alleen aan de haal. Bijna twintig kilometer bleef hij voor een uitgedund peloton bengelen. Toen kwam er versterking van Cilissen, Goetschalckx, Oldin en Troisfontaine. Toen op tien kilometer van het einde de Nederlander Troisfontaine uithaalde, moesten ze allemaal passen.
UITSLAG (56): 1. John Troisfontaine (Ned), 98 km in 2u23'; 2. Henrik Oldin (Zwi) op 30"; 3. Tjarco Cuppens (Ned), 4. Mario Appermans; 5. Marc Goetschalckx; 6. Piet Bockland; 7. Eric Lievens; 8. Yuval Steinman (Isr); 9. Frederic Techeur; 10. Pieter Mertens.

Zeven Belgen in Ronde van Toekomst
Zeven Belgen nemen vanaf donderdag tot 11 september deel aan de 36ste Ronde van de Toekomst, een Franse rittenwedstrijd over in totaal 1.511km. Naast de zes renners van Vlaanderen 2002 (Glenn D'Hollander, Wilfried Cretskens, Davy Daniels, Jurgen Guns, Tom Stremersch en Steve Vermout) is ook Cofidis-renner Steve De Wolf van de partij. In totaal zijn 132 renners uit 22 ploegen ingeschreven. De laatste laureaat van de Ronde van de Toekomst is het Franse supertalent Christophe Rinero. Op het palmares prijken slechts twee Belgen: Eddy Schepers (1977) en Johan Bruyneel (1990).