KanaalTwee vernieuwt geleidelijk programmatie

KanaalTwee voert de komende maanden een geleidelijke vernieuwing door van de programmatie. In maart wil de zender een alternatieve programmatie brengen op zondagavond met nieuwe programma's zoals "The Clinic" en "De Dag" en ook voor september staan nieuwe projecten op stapel.

Belga

Dat de tweede zender van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, holding rond VTM, KanaalTwee, JIMtv en Q-Music) in het najaar geen vierde reeks plant van Big Brother, past in de vernieuwingsoperatie. "Voor alle duidelijkheid: we willen geen nieuwe zender lanceren", benadrukt Jo Nachtergaele, directeur van KanaalTwee. "De ruggegraat van onze programmatie is oké. De komende maanden starten we stelselmatig enkele nieuwe programma's. We hebben nu al meer eigen producties en misschien komen er later meer bij."

Over de nieuwe projecten die op stapel staan en in september op de buis komen, wou Nachtergaele donderdag geen details kwijt. Of de zender een nieuw logo of zenderstijl krijgt, is volgens de directeur niet aan de orde. "Dat zou kunnen, maar het zou ook niet kunnen." De nieuwe programma's die in maart op de buis komen, zijn alvast een voorbode van de vernieuwing. Volgende maand wil KanaalTwee een kwalitatief alternatief bieden op zondagavond. Volgens Nachtergaele kijken er op zondagavond in de winter meer mensen televisie. Hij verwijst onder meer naar de hoge kijkcijfers van onder meer Eurosong (TV1).

Vanaf 2 maart begint de zondagavond op KanaalTwee met "The Clinic", een reportagereeks van Channel 4 over cosmetische chirurgie. "Vooral in de VS, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk is plastische chirurgie erg populair. In het VK is het na de aankoop van een wagen de belangrijkste reden om een lening af te sluiten. In 2000 lieten 72.000 mensen er een cosmetische chirurgie uitvoeren en vorig jaar spendeerden de Britten 370 miljoen euro aan chrirugie", zegt Nachtergaele.

Na de roadmovie "Poolreizigers" zendt KanaalTwee vanaf 7 maart op zondagavond "De Dag" uit. Dimitri Van Zeebroeck, onder meer gekend van JIMtv, brengt daarin authentieke en intimistische portretten van bekende figuren. "We volgen een dag uit het leven van een bekende persoonlijkheid. Dat kan een internationale popster, een controversiële politicus of een sportman zijn", aldus Van Zeebroeck. Staan al op het lijstje: World Idol Kurt Nilsen, Vlaams Blok-boegbeeld Philip Dewinter, wielrenner Peter Van Petegem en zanger Marco Borsato.

Tijdens het weekend van 28 en 29 februari volgt KanaalTwee de 76ste uitreiking van de Oscars. De Oscarmarathon start op zaterdagavond met de ononderbroken vertoning van elf voormalige Oscar-winnende films. Zondagavond en -nacht volgt Jan Verheyen, filmkenner en programmadirecteur van de VMMa, samen met enkele andere filmfreaks het ganse Oscargebeuren.