Belgische kunstenaar wint eerste "blueOrange"-prijs

De in Mexico-Stad wonende Belgische schilder en conceptkunstenaar Francis Alys is bekroond met de "blueOrange"-kunstprijs, een voor het eerst toegekende, met 77.000 euro uiterst hoog gedoteerde internationale kunstonderscheiding. De prijsuitreiking, die gesponsord wordt door de Vereniging van Duiste Banken, vond donderdag plaats in Berlijn en gaat in september gepaard met een tentoonstelling van Alys' werk. De kunstenaar kwam de prijs zelf in ontvangst nemen. Hij moet wel 7.000 euro van de prijs schenken aan een door hemzelf uitgekozen aankomende kunstenaar.

Belga

De 45-jarige Alys werd in Antwerpen geboren en studeerde af als ingenieur en architect. Zijn werk omhelst performances, tekeningen, foto's, video's en schilderijen. De ene keer sleept hij een groot ijsblok door de straten tot het gesmolten is, een andere keer loopt hij met een wapen door de straten tot hij door de politie wordt opgepakt. Of hij stuurt, zoals op de Biennale in Venetië in 2001, een pauw als zijn plaatsvervanger en onder de officiële naam The Ambassador naar de Lagunestad.

De werken van de in België weinig bekende kunstenaar waren onlangs nog te zien in het Kunsthaus in Zürich en in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Vorig jaar wijdde het Britse weekblad The Economist nog een heel artikel aan de kunstenaar met de absurdistische trekjes.

Voor de prijs lag Alys in de weegschaal met zes andere internationale kunstenaars, die door een jury van kunstexperten uit 170 kandidaten werden uitgekozen.