Orde van Prince geeft LUC-prof opsteker

Neen, het is geen carnavalstitel die hij opgespeld krijgt, lacht professor Jos Wilmots (70). De Orde van den Prince erkent zijn inzet voor de Nederlandse taal, een hulde in aanwezigheid van gouverneur Houben-Bertrand en rector Martens. Vooral de zomercursussen voor buitenlanders aan het LUC - goed voor 100 studenten per jaar - en zijn nieuwe eredoctoraat in Tsjechië overtuigden.

jforier

De Orde van den Prince is een Belgisch-Nederlandse vereniging die de vriendschap en tolerantie tussen Nederlandstaligen - van alle politieke en religieuze strekkingen - wil bevorderen. "De vereniging is opgericht na de oorlog, omdat er toen nog veel haat bestond. De naam - Orde van den Prince - is misschien wat ongelukkig gekozen, het doet denken aan carnaval, ja," lacht Jos Wilmots. "Maar eigenlijk verwijst de naam naar prins Willem van Oranje."

Zelf is Jos Wilmots al meer dan 40 jaar de levende promotie voor de Nederlandse taal. Lang voor de Muur naar beneden werd gehaald, trok hij al naar de Oostbloklanden om daar het Nederlands en de Vlaamse cultuur uit te dragen. Dat leverde hem onlangs ook een eredoctoraat aan de universiteit van Olomouc in Tsjechië op, en meteen werd ook een leerstoel Nederlands in het leven geroepen: in Tsjechië kan je nu officieel voor neerlandicus leren.

"Voor mij is het Nederlands een instrument waarop zoveel mogelijk mensen mooi en goed moeten leren spelen en waarmee ze samen mooie dingen kunnen beleven," zegt hij.

Ook mensen van ver buiten de landsgrenzen leert hij dat instrument bespelen, sinds hij begin jaren '70 aan het LUC cursussen Nederlandse taal en cultuur voor buitenlanders uit de grond stampte, elk jaar goed voor zo'n 100 studenten uit 25 landen. "Waarom ze in godsnaam Nederlands komen leren? Vooral voor het toerisme. Regelmatig komen mensen naar me toe: 'Ik heb op reis iemand ontmoet die u Nederlands hebt geleerd, in Praag, Sofia,...' Mensen die een slavische taal spreken, komen vaak tot een sublieme uitspraak. Fransen hebben het bijvoorbeeld veel moeilijker om Nederlands te leren dan Russen."

Vanavond wordt zijn inzet beloond, met een huldiging door de Orde van den Prince. "Voor mij de erkenning dat wat ik al die tijd gedaan heb niet zinloos was."