Akzo Nobel Coatings: 60 jobs worden geschrapt

Akzo Nobel Coatings sluit in de loop van het jaar twee afdelingen van haar vestiging in Vilvoorde. Hierdoor verliezen 60 werknemers hun job.

Belga

Dat heeft topman Rinus Rooseboom van het moederbedrijf uit Nederland donderdag tijdens een ondernemingsraad bekendgemaakt. Het personeel besliste verder te staken tot en met vrijdag. De Vilvoordse site van Akzo Nobel telt vier afdelingen die verven maken voor respectievelijk spiegels, constructiematerialen, de industrie, evenals poederverven. In totaal werken er 120 mensen. De afdeling industrieverven (General Industry) wordt gesloten wegens onrendabel, en de activiteit op vlak van poederverven (Coil Coatings) wordt samengevoegd met een gelijkaardige productie elders in de groep.

Voor de twee overblijvende afdelingen (Building Components en Mirror Coatings) wordt een overnemer gezocht. Een deadline voor de verkoop werd donderdag niet vermeld. De vakbonden kregen ook geen informatie over de kandidaat-overnemers met wie al onderhandeld wordt. "De directie heeft beloofd ons informatie te geven over de garanties voor het personeel, voor de definitieve afhandeling van de verkoop. Werkzekerheid zou volgens de directie een belangrijke rol spelen bij de onderhandelingen", aldus vakbondsman Theo De Rijck (ACV).

Volgens de vakbondsman heeft het personeel na afloop van de ondernemingsraad geëist dat er een sociaal plan uitgewerkt wordt voor alle werknemers. "Zo kan iedereen vertrekken als de garanties op werkzekerheid onvoldoende blijken te zijn. Iedereen is de opeenvolgende herstructureringen kotsbeu. Vijftien jaar geleden werkte hier immers nog 1.700 mensen. Het geloof in het bedrijf is klein geworden", aldus De Rijck. De eerste vergadering met de directie is gepland voor 26 februari .