Icos in 2003 terug winstgevend

Icos Vision Systems, een op Euronext en Nasdaq genoteerde wereldleider in visie- en inspectiesystemen voor de chipsindustrie, boekte in 2003 een nettowinst van 5,3 miljoen euro, tegenover 2,4 miljoen euro verlies in 2002. De omzet steeg met 47 procent tot 44,8 miljoen euro. Het bedrijf sloot het jaar af met een kasreserve van 29,5 miljoen euro en haalde een operationele kasstroom van 5,2 miljoen euro.

Belga

Ook in het 4e kwartaal zette Icos een sterke prestatie neer. De omzet steeg in vergelijking met het vorige kwartaal met 42 procent tot 15 miljoen euro. Het was overigens al voor het 9e opeenvolgende kwartaal dat de omzet steeg. De nettowinst bedroeg het voorbije kwartaal 3,3 miljoen euro, bijna drie keer zo hoog als de 1,3 miljoen euro van het vorige kwartaal. De bedrijfswinst verdubbelde dit kwartaal van 1,4 tot 3,1 miljoen euro.

Volgens algemeen directeur Anton DeProft presteerde Icos voor het tweede jaar op rij beter dan de markt. "In het back-endsegment van de halfgeleidermachines zijn we marktleider geworden. Uitgedrukt in US dollar realiseerde Icos een groei van 75 procent in vergelijking met een marktgroei in dit segment die door marktanalysten geschat wordt op 25 tot 40 procent". De positie van Icos is het afgelopen jaar ook danig versterkt door de uitbreiding van het productaanbod. Het Leuvense bedrijf ziet 2004 dan ook met een groot vertrouwen tegemoet, temeer dat het actuele sterk marktherstel volgens analysten zal duren tot in 2005. Voor het eerste kwartaal van 2004 verwacht Icos een nieuwe omzetstijging met meer dan 20 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. "De bedrijfswinst zal verder gematigd stijgen rekening houdend met sommige operationele kosten, die nodig zijn om onze verdere groei te ondersteunen", aldus DeProft.