Annan acht verkiezingen vóór eind juni in Irak onmogelijk

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties (VN) vindt dat de algemene verkiezingen in Irak, die eind juni zouden plaatsvinden, veel te vroeg zijn gepland. Hij acht het onmogelijk dat de Verenigde Staten vóór 30 juni de soevereiniteit aan een Iraakse interimregering kunnen overdragen. Dat hebben enkele hooggeplaatste VN-diplomaten donderdag in New York bevestigd nadat Annan zich in die zin had uitgelaten in de Japanse krant Yomiuri Shimbun.

Belga

Volgens de VN-functionarissen hecht Annan wel belang aan de verkiezingen in Irak, maar vindt hij dat die onder de huidige omstandigheden pas begin 2005 kunnen plaatsvinden. Volgens de VN-secretaris-generaal moeten de verkiezingen goed georganiseerd zijn op het gebied van veiligheid en wettelijke voorschriften. De eerstkomende maanden zit dat er niet in.

Over de samenwerking tussen de VN en de VS zei Annan bereid te zijn samen te werken met de Amerikanen om Irak herop te bouwen. De bedoeling is volgens de VN-leider dat de Irakezen uiteindelijk zelf het heft in handen nemen, zowel op politiek als op economisch vlak. Hij benadrukte nogmaals dat de veiligheidssituatie in het land daartoe aanzienlijk moet verbeteren.

Verwacht wordt dat Kofi Annan zich de komende dagen uitspreekt over hoe de VN het overgangsproces in Irak zien en hoe de Iraakse interimregering uiteindelijk tot stand zal komen. Hij zal zich nog over de kwestie beraden met VN-gezant Lakhdar Brahimi, die de voorbije dagen met tal van Iraakse leiders sprak over de mogelijkheid om vóór 30 juni nog verkiezingen te houden.