"IAEA vindt geavanceerde kerncentrifuge op Iraanse basis"

VN-inspecteurs hebben op een Iraanse luchtmachtbasis geavanceerde apparatuur aangetroffen om uranium te verrijken, hebben diplomaten donderdag gezegd.

AP Ned

Het apparaat, een gascentrifuge, is van een type waarvan de inspecteurs van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) vorige week al de tekeningen hadden gevonden, zeiden de diplomaten. Het gaat volgens hen om een P-2 centrifuge, een geavanceerder type dan de P-1, de enige waarvan Iran het bezit tegenover het IAEA heeft toegegeven. De tekeningen komen overeen met die van apparatuur die het IAEA in Libië heeft gevonden en die aan dat land was geleverd door het Pakistaanse netwerk onder aanvoering van Abdul Qadeer Khan, zeiden de diplomaten. Het netwerk heeft ook nucleair materiaal geleverd aan Iran en Noord-Korea.

Het IAEA wilde geen commentaar geven op de berichten. Het nieuws over het vorige week gevonden ontwerp is ook niet officieel bekendgemaakt, maar gelekt. Iran beweert dat zijn centrifugeonderzoek gericht was op het opwekken van kernenergie. Hoewel uit de berichten blijkt dat het geen volledige openheid van zaken heeft gegeven, vormt de nieuwe vondst geen bewijs dat dat niet zo was. Maar het feit dat de apparatuur werd gevonden op een militaire basis lijkt de Amerikaanse beschuldiging te staven dat Iran wel degelijk aan kernwapens werkte.