Gewezen afgevaardigd bestuurder Enron in beklaagdenbank

Gewezen afgevaardigd bestuurder van Enron, Jefrey K. Skilling, is in staat van beschulding gesteld in verband met het financieel schandaal rond de Amerikaanse energiereus Enron. Volgens de kranten Los Angeles Times en Miami Herald viel de beschuldiging woensdag en moet Skilling zich donderdag bij de FBI in Houston aanmelden.

Belga

De exacte beschuldigingen worden pas later donderdag bekendgemaakt. Maar volgens de Washington Post zou de 50-jarige Skilling beschuldigd worden van fraude en samenzwering, net zoals de hoofdboekhouder van Enron, Richard Causey. Die werd op 21 januari aangeklaagd voor zijn betrokkenheid in het grootste boekhoudschandaal in de Verenigde Staten. Skilling zou deelgenomen of weet gehad hebben van gesjoemel in de boekhouding om Enrons resultaten mooier voor te stellen en zo de aandelenprijs op te kloppen.

De aanklacht steunt deels op de verklaringen die de gewezen financieel directeur Andrew Fastow en de directeur voor Noord-Amerika David Delainey aflegden. Zij pleitten schuldig in januari en oktober. Ook de verklaringen die Skilling aflegde voor de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres in 2002, zijn in het dossier opgenomen. Enron-stichter en Skillings voorganger, Kenneth Lay, is nog niet beschuldigd. Het gerecht voert nog steeds onderzoek tegen hem. Lay, een goede vriend van president Bush, houdt vol niets verkeerds te hebben gedaan.

Skilling begon zijn carrière bij Enron in 1990. Hij kwam begin 2001 aan het hoofd van het bedrijf te staan, maar nam enkele maanden later, om persoonlijke redenen, ontslag. In december 2001 vroeg Enron het faillissement aan. Er bleek voor miljoenen dollars gefraudeerd met de boekhouding van het bedrijf. Duizenden werknemers verloren hun job, aandeelhouders zagen meer dan 68 miljard dollar in rook opgaan. Het boekhoudschandaal veroorzaakte bovendien een vertrouwenscrisis in de bedrijfswereld en financiële markten.