Openbare aanklager dient klacht in tegen justitieminister Ashcroft

Een Amerikaanse procureur heeft een klacht ingediend tegen het ministerie van Justitie en zijn grote baas, minister van Justitie John Ashcroft.

Belga

De federale procureur verwijt Ashcroft slecht beheer in de strijd tegen het terrorisme en het opkloppen van het succes ervan. Tevens beschuldigt hij Ashcroft ervan een lastercampagne te voeren en het leven van een informant in gevaar te brengen. De 42-jarige magistraat Richard Convertino was de openbare aanklager in het eerste terreurproces na de aanslagen van 11 september, waarbij drie leden van een "slapende" terreurcel uit Detroit veroordeeld werden.

In zijn klacht verwijt Convertino zijn werkgever "slecht management" in de oorlog tegen het terrorisme en het overdrijven van de prestaties, zo meldden donderdag diverse Amerikaanse kranten. "De kranten kennen ons meer succes toe dan we verdienen", zo citeert Convertino een verantwoordelijke van het ministerie van Justitie. En hij bevestigt dat het werk van de openbare aanklagers op het terrein ondermijnd wordt door de verantwoordelijken in Washington.

Tegen Convertino loopt een intern onderzoek omdat hij ten tijde van het proces bepaalde informatie niet had doorgegeven aan de verdediging. Convertino repliceert dat hij het slachtoffer is van repressailes omdat hij in het senaatsonderzoek naar fouten in de oorlog tegen de terreur kritiek had geuit. Uit persoonlijke vendetta brachten Ashcroft, een christelijk fundamentalist bijgenaamd John 'KGB', en het ministerie een cruciale informant in gevaar, luidt Convertino's klacht. De informant verliet het land nadat zijn naam bekend was geraakt.