Imago Frankrijk en Duitsland wordt opnieuw beter in VS

Frankrijk en Duitsland beginnen weer in de gunst te komen van de Amerikanen nadat de liefde voor beide landen vorig jaar tot een dieptepunt was gedaald wegens hun oppositie tegen de oorlog in Irak, meldde woensdag het instituut voor opiniepeilingen Gallup.

Belga

Volgens deze opiniepeiling, die jaarlijks wordt uitgevoerd, is het percentage van Amerikanen die gunstig staan ten opzichte van Frankrijk gestegen van 34 procent vorig jaar tot 47 procent nu.

Maar de situatie is nog lang niet terug wat het was gedurende de jaren negentig. Toen stonden 70 à 80 procent van de Amerikanen positief tegenover Frankrijk. Een totaal van 49 procent van de Amerikaanse bevolking staat nog steeds afgunstig tegenover Frankrijk. Van de Amerikanen die niet houden van Frankrijk behoort 69 procent tot het Republikeinse kamp van president Bush. Een meerderheid van Democraten (58 procent) hebben een gunstig imago van Frankrijk.

Het imago van Duitsland is duidelijk verbeterd volgens de peiling. In maart 2003 had 44 procent van de Amerikanen een negatief beeld van het land terwijl dat vandaag maar slechts 26 procent is. Dat betekent dat vandaag 69 procent van de Amerikaanse bevolking een gunstige opinie heeft over Duitsland.