295 doden bij treinongeluk in Iran

Volgens de meest recente, maar nog steeds voorlopige balans heeft de ontploffing van een Iraanse trein in de buurt van Neishabur het leven gekost aan 295 mensen.

AP Ned

Eenenvijftig vijftig wagons met stookolie, zwavel, kunstmest en katoen die bij een station in de buurt van de stad Neyshabur stonden opgesteld, kwamen door "trillingen" in beweging, meldde het staatspersbureau IRNA, zonder nadere toelichting. Bij het volgende station liepen de wagons, die inmiddels een hoge snelheid hadden bereikt, uit de rails en brak brand uit.

Brandweerlieden snelden toe, maar kregen de brand niet onder controle. Daarop ontstonden de verwoestende explosies, die tot tien kilometer van de plek van de ramp ruiten uit hun sponningen bliezen. Het dodental loopt waarschijnlijk nog verder op: tientallen mensen liggen onder het puin van hun eigen huis, zei de hoofdredacteur van een plaatselijke krant per telefoon.

Onder de doden zijn 182 brandweerlieden en reddingswerkers. Ook enkele hoogwaardigheidsbekleders overleefden de ramp niet. De gouverneur en de burgemeester van Neyshabur, de brandweerchef en de directeur van het plaatselijke energiebedrijf kwamen om het leven. De chef van de regionale spoorwegdienst wordt vermist. Neyshabur ligt in de provincie Khorasan, 650 kilometer ten oosten van Teheran, en telt zo'n 170.000 inwoners. "De omvang van de verwoesting is zeer groot. De schade lijkt groter dan we aanvankelijk dachten", zei een medewerker van de rampendienst in Khorasan tegen IRNA.