Dutroux: Politieagenten verkennen het terrein in Aarlen

Ongeveer 130 federale politieagenten zijn donderdagnamiddag het terrein in Aarlen komen verkennen in het vooruitzicht van het proces-Dutroux. Het gaat om de agenten die over iets meer dan een week zullen instaan voor de veiligheid en de ordehandhaving van het proces.

Belga

Een volgende groep zal morgen/vrijdag een bezoek komen brengen aan het gerechtsgebouw. Alles samen is er een groep van 331 federale politiegenten samengesteld, speciaal voor het proces-Dutroux. Daarvan zullen er dagelijks 110 van dienst zijn. Bij die cijfers moeten nog eens 21 lokale politiemensen worden bijgeteld.

De groep van 331 federale agenten komen uit de vier hoeken van het land. Ze behoren veelal tot de federale reserve, maar ook tot de provinciale verkeerseenheden, de spoorweg- en de zeevaartpolitie. De meerderheid van hen heeft zich, volgens de federale politie, als vrijwilliger opgegeven voor het proces-Dutroux. "Het gaat vooral om vrij jonge collega's die een specifieke opleiding nodig hebben", zegt commissaris Michel Cordewin van het opleidingscentrum van Vottem.

In Aarlen krijgen de agenten een opleiding van één dag, hoofdzakelijk bestaande uit vier modules: het verloop van een assisenproces, de werking van de veiligheidsportieken en hand-detectoren, het fouilleren en controleren van personen en het gebruik van het computerprogramma om personen en voertuigen te controleren. Deze specifieke opleiding op maat is volgens Cordewin een première.

Vanaf 1 maart wordt het nieuwe gerechtsgebouw van Aarlen dan ook een versterkte burcht. Aan de ingang van het gebouw staan al dranghekken opgesteld. In het gebouw, zowel in het gedeelte waar het proces zal doorgaan als in dat waar de pers zal worden ondergebracht, komen er metaaldetectoren en veiligheidsportieken van het "vliegveld"-type.