Nico Van Kerckhoven: "Ik heb iets recht te zetten"

Print
KNOKKE - Slechts 5 uurtjes slaap en een 500-tal kilometer autorijden had hij achter de rug, maar daar tilde Nico Van Kerckhoven niet zwaar aan. Zijn eerste selectie voor de Rode Duivels in een half jaar is hem daarvoor veel te dierbaar. "Ik heb iets recht te zetten", stelt Van Kerckhoven.
BR>Zijn 23ste oproeping voor de Rode Duivels zal Van Kerckhoven zich nog lang heugen. Maandag vierde hij bij zijn schoonouders in Lint de verjaardag van zijn vrouw Annick. 's Avonds reed hij naar Gelsenkirchen. "De VRT-radio insinueerde wel dat ik door de blessure van Oyen kans maakte maar ik hoorde daarna lange tijd niets van de bond", legt Van Kerckhoven uit. "Pas na 10 uur kreeg ik telefoon van de perschef. Dat ik dringend naar Waseige moest bellen. Ik legde de nieuwe bondscoach mijn situatie uit, lag pas om één uur in bed, ging vanochtend vroeg mijn spullen halen op de club en vlamde dan hierheen. Ik had dolgraag 's voormiddags al meegetraind maar dat kon echt niet."
Je moet normaliter één van de Belgische sterkhouders worden tijdens EURO 2000. Was je selectie dan echt zo'n verrassing?
"Je hoopt altijd wel een beetje, maar ik had er deze keer echt geen rekening mee gehouden. Ik heb bij Schalke 04 wel de voorbereiding volledig meegemaakt, maar ik ondervond een achterstand tegenover de anderen. Ik begon de eerste competitiematch op de bank. Niet dat ik me daarbij neerlegde, maar ik kon er begrip voor opbrengen. Voor de tweede match was ik 2 dagen ziek. Toen mocht ik het helemaal vergeten. Vorige vrijdag heb ik mijn eerste 75 minuten gespeeld. Ik was vrij tevreden maar voelde dat ik nog matchritme ontbeer".
Daarbij komt dat je laatste interland - op 3 februari tegen Cyprus - zowat de slechtste match was die je ooit speelde.
"Mijn laatste 2 interlands waren heel zwak. Achteraf bekeken had ik die nooit mogen spelen. Ik dacht dat ik blessurevrij was, maar dat was niet zo. Daarna ben ik geopereerd aan de buikspieren. Vanaf nu speel ik niet meer als ik niet 100% fit ben".
Sinds je Lierse hebt verlaten, hebben we de oude Van Kerckhoven nog niet aan het werk gezien.
"Dat klopt. Vooral wegens blessures heb ik Schalke nog niet gebracht wat ik hoopte te kunnen brengen. Ik vind het heel jammer dat het vorig seizoen niet goed is gelopen. Maar dat maakt mijn honger eens zo groot. Ook bij de nationale ploeg heb ik iets recht te zetten. Hier geldt dat wel voor de hele groep".
Is starten tegen Nederland een cadeau?
"De jongste maanden was starten bij de nationale ploeg nooit een cadeau. De resultaten vielen dik tegen. Ik weet trouwens niet eens of ik zaterdag aan de aftrap kom. Uiteraard hoop ik tijdens deze week een titularisplaats te heroveren, maar dat gebeurt niet op bestelling. Wat matchritme betreft, is het jammer dat ik niet bij Schalke ben gebleven. Mijn club speelt deze week 2 vriendschappelijke wedstrijden. Hier weet ik niet wat mijn rol zal zijn. Maar ik ben wel zeer gelukkig er weer bij te zijn. Als ik straks op de bank zit, moet ik me daar gewoon bij neerleggen. Concurrentie moet er zijn. Bij Schalke boksen we met 28 tegen elkaar op voor een plaatsje in het elftal".
Met enerzijds Stevens, Van Hoogdalem, Mulder, De Kock en anderzijds Goossens, Wilmots en jezelf is Nederland - België bij Schalke al begonnen.
"We doen inderdaad al een tijdje treiterig tegen elkaar. De trainer niet, voor hem telt alleen Schalke. Maar Van Hoogdalem bijvoorbeeld, die stopt niet met zeggen: Jullie kunnen toch nooit winnen. Die eigendunk en dat chauvinisme van de Nederlanders zullen nooit veranderen. Wij zijn meer ingetogen. Hopelijk kunnen wij volgende week wel een grote bek opzetten. Hopelijk komt er snel een kentering bij de nationale ploeg en komt er weer vertrouwen in de groep".
Kan Waseige daarvoor zorgen?
"We zullen zien wat de trainerswissel teweegbrengt. Ik moet hem nog beter leren kennen. Ik weet ook niet precies wat er met de ploeg misging. De resultaten waren slecht. Spelers kan je niet ontslaan, dus is de trainer altijd de dupe. Maar wij staan wel op het veld".
Eric Gerets droomt er nog steeds van jou naar PSV te halen.
(lacht) Ik heb dat ook gehoord maar ik heb weinig contact met de Nederlandse competitie. Het enige dat telt, is Schalke. Ik ben niet iemand die ergens vertrekt omdat alles niet naar wens loopt. Ik wil eerst mijn club geven waar ze recht op heeft. Ik denk niet aan een overgang. Ik zit goed bij Schalke, ik heb me mijn transfer nog geen seconde beklaagd. Ik weet dat er nog veel te behalen valt".
Mis je Lierse nog steeds niet?
"Neen. Eenmaal ik een besluit heb genomen, sta ik daar volledig achter. Ives Serneels is ook weg en die beleeft nu ook betere tijden. Af en toe kom ik wel eens naar België. Dan probeer ik een matchke mee te pikken in Lier. Vaak zie ik dan oude gabbers als Menzo, Peeters of Bovri terug. Dat doet ongelooflijk veel deugd".