'Pantani overleden door hartaanval'

De Italiaanse wielrenner Marco Pantani, die zaterdag dood werd aangetroffen in zijn hotelkamer in de badplaats Rimini, is waarschijnlijk bezweken aan een hartaanval.

AP Ned

BR> Dat heeft een eerste onderzoek zondag uitgewezen. Rechercheurs onderzoeken nog wat de hartaanval van de Italiaanse wielerheld kan hebben veroorzaakt.

Officier van justitie Paolo Gengarelli sloot de mogelijkheid dat Pantani zelfmoord heeft gepleegd uit. Italiaanse nieuwsmedia suggereerden dat de wielrenner, die afgelopen zomer een aantal weken in een psychiatrische kliniek doorbracht, zich van het leven had beroofd omdat er een grote hoeveelheid kalmeringstabletten in zijn kamer werden gevonden. Maar Gengarelli zei dat alle medicijnen in Pantani's kamer aan de wielrenner waren voorgeschreven.

De 34-jarige Pantani werd zaterdag op de vloer van zijn kamer gevonden door personeelsleden van het pension waar hij verbleef. Het personeel had zijn kamer geopend omdat het de wielrenner de hele dag niet had gezien en bezorgd was geraakt. Volgens een rechercheur werden in de kamer tien buisjes met kalmeringstabletten gevonden, waarvan sommige leeg waren. Officier Gengarelli zei dat die tabletten een rol gespeeld kunnen hebben bij de dood van Pantani, maar dat dit nog moet worden uitgezocht. Op het lichaam van de wielrenner wordt maandag autopsie verricht.

Italië beleefde zondag een dag van rouw, afgekondigd door de Italiaanse wielerunie. Het nieuws over de dood van 'Il Pirata', een bijnaam die Pantani dankte aan de bandana's waarmee hij zijn kale hoofd tijdens etappes bedekte, domineerde de voorpagina's van alle Italiaanse kranten. Ex-hoofdredacteur Candido Cannavo van de sportkrant Gazzetta dello Sport, schreef een commentaar op de voorpagina getiteld 'Verloren held: we hielden van je'. Hij vergeleek het overlijden van de wielrenner met twee andere drama's in de Italiaanse sportgeschiedenis: het neerstorten van het vliegtuig met de hele selectie van de voetbalclub Torino in 1949 en het Heizeldrama waarbij 39 supporters van Juventus omkwamen.

Grootheden uit de wielersport zoals vijfmalig winnaar van de Tour de France Lance Armstrong en Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc roemden Pantani om zijn kracht en zijn karakter. "Het wielrennen is een groot kampioen en een grote persoonlijkheid kwijt", zei Armstrong.

Pantani was de laatste wielrenner die in hetzelfde jaar, in dit geval 1998, zowel de Tour de France als de Giro d'Italia won. Maar na dat hoogtepunt ging het met zijn carrière snel bergafwaarts. Pantani werd meermalen beschuldigd van doping en geschorst. In de Giro van afgelopen jaar wist hij opvallend genoeg toch de veertiende plaats te bereiken. Pantani won in totaal 36 etappes, de eerste in de Giro van 1994, de laatste in een rechtstreeks gevecht met Armstrong in 2000.