"Hulpdiensten tegen rijrichting in laten rijden"

Inge Vervotte en Jos Ansoms (CD&V) hebben een wetsvoorstel ingediend dat hulpdiensten de mogelijkheid biedt om op autosnelwegen tegen de rijrichting in te rijden.

Belga

Het kan niet dat het verkeersreglement de hulp aan slachotffers bemoeilijkt, stellen de twee.

Vervotte en Ansoms spelen in op de vraag van dokter Luc Beaucourt en de hulpdiensten in het Antwerpse. Die vrezen dat ziekenwagens de verkeersslachtoffers niet meer zullen kunnen bereiken eens de werken op de Antwerpse Ring worden aangevat.

De kamerleden werken naar eigen zeggen een anomalie in de verkeersreglementering weg. Terwijl dat voor ambulances, brandweer- en takelwagens niet het geval is, hebben politiediensten, de inspectiediensten van Openbare Werken en bestuurders van het rollend materieel van de diensten Openbare Werken wel de bevoegdheid om af te wijken van de verkeersregels op autosnelwegen. Het wetsvoorstel zet dit recht.

In het belang van een goede hulpverlening is het belangrijk dat ook hulpdiensten van de uitzonderingen in de reglementering gebruik kunnen maken. En de doorstroming van takelwagens voor het ophalen en wegslepen van gehavende voertuigen is belangrijk voor de vlotte(re) doorstroming van het verkeer, stellen de CD&V-parlementsleden.

De twee hopen dat het voorstel kan worden goedgekeurd nog voor de werken op de Antwerpse Ring starten. Daarom nemen ze zich voor de spoedbehandeling te vragen.