Duitse wetenschappers testen vaccin tegen aids

Duitse wetenschappers zijn maandag begonnen met de eerste tests van een vaccin tegen HIV, het virus dat aids veroorzaakt. De tests worden uitgevoerd op vijftig proefpersonen en zullen een jaar duren.

AP Ned

Het vaccin, tgAAC09 genaamd, richt zich op de C-variant van HIV, de vorm die voorkomt in Zuid-Afrika, India en China. Het wordt getest in ziekenhuizen in het Duitse Hamburg en Bonn en in Brussel en Antwerpen.

Uit de eerste testronde moet blijken of het vaccin veilig is en of het het gewenste effect heeft op het immuunsysteem van patiënten. Als de eerste tests succesvol zijn, worden de vervolgproeven waarschijnlijk in ontwikkelingslanden gedaan.

Volgens het in New York gevestigde Internationale Aids Vaccin Initiatief worden momenteel wereldwijd zo'n dertig vaccins tegen de ziekte getest. Experts geloven dat een vaccin het enige middel is dat de aids-epidemie op de wereld een halt kan toeroepen. Wereldwijd zijn in totaal twintig miljoen mensen aan aids overleden, veertig miljoen mensen zijn seropositief.