Eén op twintig mensen lijdt aan astma

Astma is op dit ogenbik één van de meest voorkomende chronische aandoeningen ter wereld. Zowat 300 miljoen mensen, of 1 op 20, lijden aan de luchtwegaandoening.

Belga

Dat zijn cijfers die maandag op de Wereldvergadering over Astma in Bangkok (Thaïland) zijn bekend gemaakt.

Deskundigen vinden deze cijfers -afkomstig van onderzoek in 80 landen- alarmerend aangezien het aantal gevallen van astma over de hele wereld nog toeneemt. De snelle verspreiding van de ziekte gaat samen met de verstedelijking en met het feit dat steeds meer gemeenschappen Westerse levensgewoontes aannemen. Volgens de onderzoekers zal astma verder toenemen als deze trends aanhouden.

De wereldwijde toename van astma geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen en de aandoening blijft voorlopig een medisch raadsel. Wel is geweten dat stof, luchtvervuiling of inspanningen de tijdelijke luchtwegvernauwingen, die ademnood of een piepende ademhaling veroorzaken, kunnen uitlokken. Op de Wereldvergadering over Astma zullen specialisten uit de hele wereld oproepen om onderzoek te verrichten naar de factoren die een rol spelen bij de verspreiding van de ziekte. Daarnaast zullen ze ook nieuwe astmabehandelingen onderzoeken. Want wanneer een astmalijder niet doeltreffend behandeld wordt, nemen de economische en sociale kosten van de aandoening sterk toe. De ziekte heeft immers vaak hospitalisatie, afwezigheid op het werk of op school, beperkingen van de lichamelijke activiteit, slapeloze nachten en in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg.

In België kampen naar schatting 1,4 miljoen personen met een chronische aandoening van de luchtwegen. Acht procent van de volwassen is in min of meerdere mate astmatisch en bij kinderen is dat 13,9 procent.