Verste (bekende) punt in het heelal ontdekt

Amerikaanse astrofysici hebben een klein sterrenstelsel ontdekt dat dertien miljard lichtjaar van de aarde verwijderd is en daarmee het voor ons verste bekende object is in het heelal.

AP Ned

BR> Het stelsel is zo ver dat het licht dat de wetenschappers hebben opgevangen al van het stelsel moet zijn vertrokken toen het heelal nog maar 750 miljoen jaar bestond, zeggen de geleerden op de website van het California Institute of Technology (Caltech).

Het kleine sterrenstelsel heeft een doorsnee van 2.000 lichtjaar en is daarmee beduidend kleiner dan onze Melkweg, die een doorsnee heeft van 100.000 lichtjaar. Dat de astrofysici het zwakke licht van het nieuw ontdekte stelsel hebben kunnen ontdekken is niet alleen te danken aan geavanceerde techniek - de ruimtetelescoop Hubble en de telescoop van het Keck Observatorium in Hawaii - maar vooral aan het feit dat zijn licht wordt afgebogen en 25 maal vergroot door de zwaartekracht van een cluster sterrenstelsels met de naam Abell 2218. Zonder de door Einstein beschreven werking van deze "gravitatielens" had het sterrenstelsel met de huidige technologie nooit zichtbaar kunnen worden gemaakt, zei de aan Caltech verbonden astronoom Jean-Paul Kneib.

De ontdekking geeft de mensheid een kijkje in de periode waarin de eerste sterren en sterrenstelsels begonnen te schijnen na de duistere tijd die volgde op de oerknal, zei Robert Kirshner, een niet bij het onderzoek betrokken astronoom.

Het nieuws over de ontdekking werd bekendgemaakt op de jaarvergadering van het Amerikaans Genootschap tot Bevordering van de Wetenschap in Seattle. Nadere bijzonderheden worden binnenkort gepubliceerd in het Astrophysical Journal.

Op Internet: