Xandee naar Eurovisie Songfestival

Xandee mag op 15 mei ons land in het Turkse Istanboel vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze kreeg zondagavond met haar lied "1 life" van de verschillende jury's tijdens TV1-programma Eurosong 50 punten achter haar naam.

Belga

Xandee gold als een van de grote kanshebbers voor de Belgische inzending. Ze haalde het met twaalf punten voorsprong op Natalia, die net als in de VTM-talentenjacht "Idool 2003" en ondanks een lage score van de vakjury, tweede eindigt. De derde plaats was voor Barbara Dex & Alides. Het duo kreeg 30 punten, voor Dex komt er dus voorlopig geen tweede deelname aan het Songfestival.

Het Engelstalige popnummer "1 life" viel duidelijk in de smaak bij de jury's. Zowel de vakjury, als de luisteraars van Radio 2 en de TV1-kijkers gaven Xandee het maximum van de punten. Enkel bij de luisteraars van Radio Donna eindigde ze pas derde. "Een dikke merci voor iedereen", luidde haar eerste reactie na het bekendmaken van de uitslag.

Als solo-artieste deed de naam Xandee vóór Eurosong misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen. Bekender is ze wellicht als de muzikale wederhelft van Sergio bij Touch of Joy. Twee jaar geleden vertegenwoordigde Sergio ons land op het Eurovisie Songfestival. Ook ditmaal gaat hij naar de muziekwedstrijd, maar dan als manager van Xandee.