Zege voor Coulthard, Hakkinen is WK-leider

FRANCORCHAMPS -

Misschien was de Formule 1-race van zondag in Francorchamps een historische wedstrijd. Niet wegens het spektakelgehalte, want David Coulthard reed van start tot finish aan de leiding. Wel omdat het misschien wel de laatste Grote Prijs van België was. En omdat het McLaren-blok dominanter dan ooit was, maar tegelijk barsten begint te vertonen. 167.000 race-fans kunnen zeggen dat ze erbij waren.

Marc CORNELISSEN

BR>Eén spannend moment was er in de Grote Prijs van België. David Coulthard en Mika Hakkinen stormden zij-aan-zij op de eerste bocht af. Blokkerende wielen, rokende banden en twee Zilverpijlen die mekaar raakten: het deed denken aan Oostenrijk. Toen tikte Coulthard zijn kopman in het zand, nu liep als bij wonder niemand schade op.

Coulthard: «Ik zag dat Mika problemen had bij de start en kwam vlot naast hem. Op welke hoogte hij precies hing, kon ik pas opmeten toen ik instuurde. Ik voelde het contact, maar gelukkig bleven de auto's heel.»

Coulthard bouwde een kloof uit en won. Simpel. Hakkinen sprong ik het klassement wel over Irvine (vierde pas, na Frentzen), maar verspeelde kostbare punten bij de start. «Ik wou nog gauw even de koppeling voelen, maar de auto schoot een beetje vooruit. Ik ging direct terug op de rem, waardoor ik te laat was toen de startlichten uitfloepten. Ik verwachtte een sanctie wegens valse start, maar vind het fair dat die uitbleef. Ik haalde er immers geen voordeel uit. Eens David voor me reed, koos ik voor de tweede plaats. Het hield geen steek met hem te gaan racen; hij is momenteel mijn grootste concurrent niet.»

Het kwam er allemaal sereen uit, maar zijn lichaamstaal klonk anders. Hakkinen schudde zijn teammaat geen hand, spoot geen champagne, zat er op de persbabbel verveeld bij en wou eigenlijk meteen weg. Norser dan ooit. Even later luchtte hij bij de Finse pers zijn hart. «Onverantwoord wat David deed in de eerste bocht. Voor hetzelfde geld viel één van ons uit. De bedoeling is dat we punten afpakken van Eddie Irvine; niet van elkaar.»

Hakkinen kan niet verbergen dat hij teamorders wil. Dat Coulthard hem voor moet laten, zoals dat bij Ferrari gebruikelijk is. Teambaas Ron Dennis: «Wij kiezen voor de sport en laten onze twee rijders racen. Misschien nemen we daarmee een risico, maar de F1 zit vol risico's. Ik heb twee heel goeie piloten. Dat is een van de mooiste problemen die je kan tegenkomen.»

Coulthard mág dus winnen en laat geen gelegenheid onbenut. Al was Spa de eerste keer sinds lang dat hij Hakkinen écht klopte; de andere keren viel de wereldkampioen uit.

Coulthard: «Spa is mijn favoriete circuit, ik wou hier dolgraag eens winnen. Ik sta wat in de schaduw van Mika, maar je mag niet vergeten dat ik nog maar 28 jaar ben. Mika had 96 GP's nodig voor hij er eentje won. Ik tel nu zes zeges op 86. Ik heb een voorsprong op hem. Ik moet alleen schaven aan mijn kwalificaties; daarin is Mika een kei.»

Dat er een kink in de kabel zou zijn tussen Hakkinen en Coulthard, ontkent de Schot. «De media zetten ons graag tegen elkaar op, maar de waarheid is dat wij al samen rijden sinds 1996. We hebben samen gelachen, samen gehuild en samen geruzied. Incidenten als in Oostenrijk zijn snel uitgeklaard. Als wij elkaar in de ogen kijken, zien we dat we niet

bullshitten