"Vader" Pakistaanse atoombom kreeg hartaanval

De "vader" van het Pakistaanse atoomprogramma, Abdoel Qadeer Khan, heeft zondag een hartaanval gehad, zo schrijft de engelstalige krant Dawn maandag.

Belga

Khan stond begin februari nog in de belangstelling toen bekend raakte dat hij nucleaire technologie had doorgespeeld aan andere landen. Omdat de man in Pakistan op handen wordt gedragen door de bevolking, schonk de Pakistaanse overheid hem hiervoor vergiffenis.

Zondag kwamen medische urgentieteams aan huis bij Kahn en even later ook een cardioloog. Dawn citeert bronnen bij het ziekenhuis van het nucleair onderzoekscentrum, dat van 1976 tot 2001 onder leiding stond van Khan zelf. De gezondheidstoestand van Khan zou "kritiek" zijn. Khan zou al steken gevoeld hebben in de hartstreek toen hij ondervraagd werd door de Pakistaanse autoriteiten begin februari.

Officiële bronnen ontkennen het nieuws rond de hartaanval van Khan. "Hij verkeert in goede gezondheid en de informatie is niet gefundeerd", aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vader van de Pakistaanse atoombom staat onder extreme bewaking in zijn huis in Islamabad. Hij mag niet in het openbaar verschijnen, noch verklaringen afleggen aan de pers of de telefoon beantwoorden.