Eilandengroep Tuvalu vreest overstromingen

De weerkundige diensten van de Polynesische eilandengroep Tuvalu voorspellen dat het land tegen het einde van de week wel eens helemaal overspoeld kan worden ten gevolge van ongewoon hoge golven.

Belga

In Tuvalu wonen 11.500 mensen, verdeeld over negen atollen, die minstens 4,5 meter boven het zeeniveau uitrijzen. Met de komst van een nieuwe maan op donderdag en vrijdag is er echter springtij op komst.

"We zijn niet echt zeker wat er zal gebeuren, maar we verwachten dat er vloedgolven komen die ten minste één of twee uur zullen duren," aldus Hilia Vavae van de weerkundige dienst op Tuvalu.

Donderdag kan het springtij makkelijk 3,07 meter bereiken en vrijdag zelfs 3,10 meter. De hoofdstad Funafuti en de luchthaven zouden dan overstroomd kunnen worden, maar de situatie zou minder erg zijn dan in 2001. Toen verdween ongeveer het hele land een uur lang onder de zeespiegel.

In de loop van de laatste tien jaar benadrukte de overheid van Tuvalu dat het land het eerste slachtoffer zal zijn van de stijging van het zeeniveau. Daarom vraagt de overheid van de eilandengroep ook dat buurlanden Nieuw-Zeeland en Australië de inwoners van Tuvalu een voorkeursbehandeling geven bij immigratieaanvragen.