Lam Gods-speurder wil crypte Laken doorzoeken

De Antwerpse wijkagent Chris Noppe, die gelooft dat het verdwenen Lam Gods-paneel "de Rechtvaardige Rechters" in de buurt van de tombe van Albert I in Laken verborgen zit, heeft daarvoor naar eigen zeggen nieuwe aanwijzingen.

Belga

Dinsdag publiceert hij ze onder de vorm van een e-book op het internet. In april wil hij in de koninklijke crypte zoeken.

Het is dan 70 jaar geleden dat twee panelen van het retabel "De aanbidding van het Lam Gods" van de gebroers Van Eyck gestolen werden. Een van de panelen werd teruggevonden, maar de "Rechtvaardige Rechters" bleven spoorloos, ondanks een niet aflatende stroom hypothesen over dader en bergplaats. In 2002 zette een amateur-speurder het Oost-Vlaamse Wetteren nog op zijn kop, door politie en gerecht te overhalen om in de Sint-Gertrudiskerk naar het paneel te zoeken. Tevergeefs.

Chris Noppe op zijn beurt is geen onbekende bij de amateur-speurders. In 2001 publiceerde uitgeverij Houtekiet zijn theorie over de bergplaats in "Het Geheim van de Rechtvaardige Rechters: een koningsgeschenk". Het verdwenen paneel zou volgens het boek in de koninklijke crypte van Laken, onder of in de buurt van de tombe van Albert I verborgen zijn. Die stierf enkele maanden voor de kunstroof tijdens een klimpartij.

Nieuwe aanwijzingen sterken de Antwerpse wijkagent, momenteel in loopbaanonderbreking, in zijn overtuiging. "Ik heb toen geen toelating gevraagd om te zoeken in de crypte, omdat ik mijn onderzoek nog niet had afgerond. Maar nu ga ik de nodige fondsen verzamelen. In april vraag ik toelating om te zoeken in de crypte".

Dinsdag zet Noppe zijn bevindingen on line (

)