Homohuwelijk 'te' populair in San Francisco

Het stadsbestuur van San Francisco besloot donderdag dat het homo's en lesbiennes de kans wilde geven voor de wet te trouwen, en dat heeft het geweten ook.

AP Ned

BR> Vier dagen en duizend huwelijken verder moesten uitgeputte gemeenteambtenaren de nog steeds toestromende homoparen zondag zonder trouwakte wegsturen omdat ze de verzoeken niet verwerkt kregen.

Het stadsbestuur onder leiding van de nieuwgekozen liberale burgemeester Gavin Newsom had het zo mooi berekend. Speciaal voor het Valentijnsweekend zou het gemeentehuis open blijven om homo's en lesbiennes te laten trouwen. Er moesten zo'n vierhonderd paren per dag een trouwakte krijgen en vervolgens in de trouwkapel van het gemeentehuis in de echt worden verbonden.

Zaterdag bleken er echter bijna twee keer zoveel paren voor de deur te staan als er op een dag gehuwd konden worden. Het gevolg was dat de ambtenaren op zaterdag al 320 reserveringen om op zondag te kunnen trouwen had vergeven. Paren die op zondag bij het gemeentehuis aankwamen zonder reservering moesten weer worden doorverwezen naar maandag. "We kunnen nu niet meer doen", zei gemeenteambtenaar Mabel Teng. "Normaal doen we twintig tot dertig stellen per dag, nu veertig tot vijftig per uur."

Twee conservatieve groepen zijn woedend over het verlenen van trouwaktes door San Francisco aan paren van gelijke sekse en dienden meteen op donderdag een aanklacht in. De rechter bepaalde echter dat er geen reden was om het besluit van de gemeente onmiddellijk te schorsen en stond de huwelijksvoltrekkingen in het weekend toe. De conservatieven willen nu dat het uitgeven van de aktes stopt en dat de al voltrokken huwelijken ongeldig worden verklaard. Dinsdag bekijkt de rechter de kwestie opnieuw.