Spa geschrapt van F1-kalender

FRANCORCHAMPS -

België staat niet meer op de voorlopige F1-kalender voor het jaar 2000. Onder druk van de deelnemende renstallen besloot Bernie Ecclestone zaterdag Francorchamps te schrappen. De teams zijn boos omdat ze afgelopen weekend moesten rijden zonder de logo's van hun sponsors uit de tabaksector. Alleen een nieuwe federale wet op de tabaksreclame lijkt de Belgisch manche te kunnen redden.

M.C.

BR>

Spa-Francorchamps staat niet meer op de ontwerp-kalender voor 2000. Dat kwam Serge Kubla, Waalse minister van economische zaken, zaterdag meedelen op verzoek van Bernie Ecclestone. Die laatste was zelf niet tot commentaar bereid. Daarmee zit Francorchamps weer even ver als anderhalf jaar geleden. Op het moment waarop Europa de F1 uitstel verleende tot 2006, keurde het Belgische parlement toen een totaal verbod op tabaksreclame goed. Ecclestone schrapte België en kwam pas op zijn besluit terug nadat de Waalse premier hem garandeerde dat de F1 dit jaar met tabaksreclame kon rijden. Afgelopen weekend moest Ecclestone vaststellen dat de Walen hun beloften niet konden waarmaken.

Druk

Het verschil met anderhalf jaar geleden is dat het nu de teams zijn die opspelen. Ecclestone zelf wil dolgraag naar Spa komen. «Hij houdt van Spa,» zegt een van zijn medewerkers. Vrij geïnterpreteerd: hij verdient hier veel geld omdat hij hier zelf organisator én promotor is en omdat hij hier hotels en gronden heeft opgekocht.

Maar Ecclestone staat onder druk van de grote teams, die een groot deel van hun gigantische budgetten (Ferrari: 7 miljard per jaar) krijgen van sigarettenfabrikanten: Marlboro (Ferrari), West (McLaren), Mild Seven (Benetton), Benson & Hedges (Jordan), Lucky Strik en 555 (BAR), Winfield (Williams) en Gauloises (Prost). Zij bedongen van Ecclestone dat maximaal vier races per jaar rookvrij kunnen. Die regel laat ruimte, want nu Nürburgring, Hockenheim en Silverstone terug beginnen roken, blijven alleen Australië, Frankrijk en Canada over zonder tabak. Toch keren de teams en hun sponsors zich resoluut tegen Spa-zonder-tabak. Het zou een spelletje bluf poker kunnen zijn om België onder druk te zetten, maar volgens waarnemers zit het dieper dan dat.

Het is elk jaar iets in Spa. Tabak of we zijn weg,

is de gangbare opinie.

Het enige dat de Grote Prijs van België zou kunnen redden, is een nieuwe wet van het federale parlement. Kubra: «Momenteel hebben we een federale wet en een Waals decreet. Twee teksten die elkaar tegenspreken. Het Arbitragehof zegt in september welke rechtsgeldig is, maar het zou een verrassing zijn als dat het decreet zou zijn. Ik hoop dat de federale politici terugkomen op hun beslissing. Zelfs in de strengste landen maakt men uitzonderingen voor de F1. Waarom moeten wij de enigen zijn die dat niet doen? Als ze volgend jaar elders rijden, komt er toch ook tabaksreclame op TV.»