«F1 komt dichter bij Zolder»

FRANCORCHAMPS -

De tabaksaffaire groeit steeds meer uit tot een communautaire kwestie. De Franstaligen nemen het de Vlaamse politici bijzonder kwalijk dat ze geen uitzondering maken voor hun (economisch belangrijke) F1. Ook de internationale autosportfederatie FIA is de overtuiging toegedaan dat de affaire het gevolg is van Vlaams-Waalse tegenstellingen. Een media-afgevaardigde van de FIA: «Als de F1 afwisselend in Spa en Zolder reed, zou er in België geen probleem zijn.»

M.C.

BR>«Daar zit misschien enige waarheid in,» reageerde Jan Verschraegen, de circuitdirecteur van Zolder. «Die toestanden met Waalse decreten zijn flauwekul, dat hebben we nu gezien. De federale wet moet veranderen. In Wallonië is daarvoor een meerderheid. In Vlaanderen zou die er misschien makkelijker komen als Zolder erbij betrokken was.»

Verschraegen was afgelopen weekend in Spa en had er een ontmoeting met Ecclestone. De babbel ging onder meer over Terlamen. «Zolder heeft altijd de ambitie gehad de F1 te ontvangen. Ecclestone gaf te verstaan dat hij er geen moeite mee heeft naar Zolder te komen, als de tabaksaffaire opgelost raakt.»

Met andere woorden: Terlamen krijgt een F1-race cadeau als het de Vlaamse politici tot een soepelere tabakswet kan bewegen?

Verschraegen: «Zo sterk heeft hij dat niet gesteld. Maar de F1 is dit weekend iets dichter bij Zolder gekomen. Begrijp me niet verkeerd: wij zitten niet te hopen dat Francorchamps de F1 verliest. Dat zou een catastrofe zijn voor het circuit en een ramp voor heel de Belgische autosport.»

Een Grote Prijs van Vlaanderen in 2002, zit dat erin?

«2002 lijkt me vroeg.»