Saelens pakt punten in F3000 in Francorchamps

FRANCORCHAMPS -

Een turbulente F3000-race eindigde zaterdag in Francorchamps op een overwinning voor de Deense kleurling Jason Watt. Zijn teammaat David Saelens pakte voor eigen volk de vijfde plaats. Marc Goossens moest na twintig ronden opgeven. Het peloton reed twintig minuten achter safety-car na een zware crash van de Maleisiër Alex Yoong op de Raidillon.

M.C.

BR>Crashes te over in de aanvangsronden van de Belgische F3000-manche. Bij de slachtoffers: Kevin McGarrity, Stéphane Sarrazin, Soheil Ayari, Bruno Junqueira en Franck Montagny. Voor Alex Yoong - iets te hevig in de verdediging bij een inhaalpoging van Justin Wilson - eindigde de race in het ziekenhuis. Aanrijding, korte schuiver en aan ruim 200 km/u in de bandenmuur. Het leek dramatisch, maar de Maleisiër hervond al snel het bewustzijn en kwam ervan af met wat blutsen en builen.

David Saelens wou van de safety-car-procedure profiteren om

wat orde op zaken te stellen

. «Het zat allemaal niet goed

verpakt

tussen mijn benen. Ik kreeg het behoorlijk benauwd. Achter de safety-car probeerde ik wat aan mijn overall te prutsen, maar daarbij maakte ik per ongeluk mijn veiligheidsgordels los. Ik kreeg ze niet meteen terug vast, waardoor ik de herstart miste. Anders had er misschien een podium ingezeten. Maar goed: liever later kinderen dan nu een podium,» aldus Saelens, die overigens rijdt met sponsoring van Private, een firma die actief is in de pornosector.

Saelens dus tevreden, ook al had er meer in gezeten. «Het voornaamste is dat ik voor eigen volk punten pak. Trouwens: SuperNova had vooraf een bonus uitgeloofd. Als Watt of ik op het podium raakten, zouden we met z'n allen naar Japan gaan; als een van ons won, naar Hawai en Japan. Deze jongen hoor je vandaag niet klagen.»

Voor Marc Goossens eindigde de race na 20 van de 30 ronden. Een probleem met een achterwiel leidde tot een doorgesneden remleiding. Goossens ging eerst twee keer van de baan en stapte dan uit in de pitlane.