Bondscoach Carlo Bomans begint aan WK-voorbereiding Jeugd

OPGLABBEEK -

Een negende plaats op de Citadel van Namen volstond voor Mathieu Peeters om eindwinnaar te worden van de klimmerstrofee. Toch zal hij er straks op het WK voor juniores, waar de renners nochtans ook een flink stuk klimwerk wacht, niet bij zijn. Carlo Bomans heeft al zeven namen op papier staan, waarvan er dus nog twee moeten sneuvelen. De zeven zijn: Ben Thaens, Kevin De Weert, Wim De Vocht, Geert Steurs, Kevin Van Impe, Preben Van Hecke en Frederik Pieters. «Ik had er ook Sven Vanthourenhout graag bij gehad. Wat die in Ober-Osterreich getoond heeft, getuigde van pure klasse. Die kan echt het parcours in Italië aan. Maar Sven wil voorlopig vooral veldrijder blijven en gaat zich nu voorbereiden op het winterseizoen. Daar heb ik begrip voor.»

Freddy VAES

BR>«Inderdaad geen Mathieu Peeters in de selectie. De Maaslander is een voortreffelijk renner, maar op het wereldkampioenschap kan ik met hem niets uitrichten,» vervolgt Bomans. «Hij kan niet in groep rijden en dan ben je in een

bijenzwerm

, dat zo'n WK toch altijd is, hopeloos verloren. Ook zit er een serieuze en gevaarlijke afdaling in. Dat is evenmin wat voor Mathieu. Hij moet volgende winter werken aan zijn stuurvaardigheid. Ik heb hem daar al heel wat tips voor gegeven. Bijvoorbeeld op de piste rijden. Maar ook mountainbiken en veldrijden kunnen daarbij helpen. Peeters rijdt inderdaad sterk bergop. Maar alleen wanneer hij dat in zijn eigen tempo kan doen. Een versnelling bergop heeft hij niet de benen. En ook dat is iets wat je op het WK broodnodig hebt.»

Voor het tijdrijden heeft Bomans ook vier namen op papier staan: Johan Vansummeren, Stefan Wijnands, Ward Rombouts en Wouter Van Mechelen. «Voor hen is BK in Sint-Niklaas (12 september) erg belangrijk. Aan de hand daarvan kies ik de twee gelukkigen. De twee anderen mogen de landenprijs rijden. Een troostprijs voor de specifieke voorbereiding die ze zich getroost hebben.»

Vanaf vandaag begint Bomans met zijn renners aan de voorbereidingen op het WK. Dan rijdt de wegselectie met uitzondering van Preben Van Hecke in Italië de vierdaagse van Luguiana. «Ze moeten daar gewoon meerijden. Niet meer. De week nadien gaan we voor drie dagen op stage in La Roche. Daarop aansluitend rijden we vier dagen in Oostenrijk. Daar moeten ze wel voluit gaan. Dat wordt de laatste test. Dan doen we weer een vierdaagse stage in Budgenbach. Het weekend nadien rijden ze allemaal ergens een koers om dan de dinsdag nadien weer samen te komen voor een vierdaagse stage. Hopelijk zijn ze dan klaar voor het wereldkampioenschap.»