Freddy Loix start niet in de Rally van Mexico

Freddy Loix (Peugeot 307 WRC) komt niet aan de start van de Rally van Mexico (13-14 maart), de derde manche van het wereldkampioenschap, dat heeft hij maandagavond verteld.

Belga

Zijn plaats achter het stuur van de tweede Peugeot wordt ingenomen door de Fin Harri Rovanpera. "Ik zal niet rijden in de rally van Mexico. Mijn plaats wordt ingenomen door de Fin Harri Rovanpera", vertelt Loix, die zaterdag in de Rally van Zweden wegens motorproblemen tot opgave werd gedwongen in de 12e van 19 chronoritten. Loix was op dat moment 8ste in de stand, op 5:29.2 van de leider. Peugeot was niet tevreden met de prestaties van Loix in Zweden.

Freddy Loix weigert de schuld van zijn falen op zich te nemen en is niet akkoord met de beslissing van de Franse constructeur, die het nieuws zopas bevestigde in een communiqué. "Ik betreur deze onterechte beslissing. Er kan mij niets verweten worden", aldus Loix. "Op vrijdag stond ik voor een raadsel. We hadden een goede feeling met de wagen, maar eens aan de finish waren we verwonderd over onze slechte tijd. Computergegevens toonden aan dat er niets mis was. Toch had ik een gevoel dat er iets mis was met de motor, en mijn gevoel werd waarheid toen de motor het zaterdagmiddag begaf. Onderzoek wees uit dat een aandrijfriem verkeerd gemonteerd was. Dat was de reden van mijn zwakke prestaties. Die zwakke prestaties betaal ik nu meteen cash. Ik word vervangen door Rovanpera."

Eerder vertelde Loix ons reeds dat hij niet met zijn afstelling kon starten in de voorbije Rally van Zweden, maar met die van zijn teamgenoot Marcus Grönholm. De Fin heeft een agressievere rijstijl, terwijl Loix eerder zuivere lijnen volgt en rijdt op de voortrein.

Freddy Loix staat nu even op non-actief maar heeft contractueel nog recht op minimum acht WK-rally's. "Toen ik tekende bij Peugeot was dat als derde rijder en had ik een contract van minimum 10 wedstrijden. Die konden, afhankelijk van prestaties, opgetrokken worden naar meer wedstrijden. Na de reglementswijziging van de derde rijder ging Peugeot verder met mij en Marcus Grönholm en werd er me gezegd dat er 16 rally's zouden kunnen gereden worden. Contractueel werd dat niet aangepast. Er zijn nu twee wedstrijden gereden, dus heb ik mathematisch nog recht op 8 wedstrijden".

"Later op de week gaan we met de mensen van Peugeot opnieuw aan tafel zitten en zien we wel welk voorstel ze me gaan doen. Ik wil die acht wedstrijden nog rijden, maar niet uitgaan dat ik zomaar ga rijden om te rijden. Neen, als ik aan de start van een wedstrijd komt moet het met een goede competitieve wagen zijn."

De afgelopen dag heeft Peugeot al een paar keer kritiek gekregen in de Franse pers en de constructeur is daar uiterst gevoelig voor. Ook het feit dat zusterbedrijf Citroën vorig jaar de titel pakte bij de constructeurs, en dankzij een goed resultaat in Zweden nu opnieuw de stand aanvoert bij de constructeurs, doet de druk om prestaties toenemen bij het merk van de Leeuw. Er moest dus iets gebeuren.

Rovanpera is de enige van de fabrieksrijders, die over een maand aan de start zullen staan in Mexico, die de Rally van Mexico al eens gereden heeft. Peugeot schreef de Fin vorig jaar in voor deze wedstrijd, toen nog tellend voor het Mexicaans kampioenschap. Doel was ervaring op te doen, nota's te maken en belangrijke data te vergaren die Peugeot kon gebruiken voor de afstellingen van hun wagens. Het is dus zeker geen verrassing dat Rovanpera start in Mexico, ook al bleef Peugeot de voorbije dagen hardnekkig ontkennen dat Loix opzij zou worden geschoven.

Harri Rovanpera reed in totaal 68 WK-rally's en won in 2001 één wedstrijd met een Peugeot 206 WRC, dat was de rally van Zweden. Eind 2003 werd hij door Peugeot aan de kant geschoven. Rovanpera zal vanaf maandag op Sardinië twee dagen testen met de Peugeot 307 WRC, waarmee hij in oktober al oefende, meldt Peugeot.