Aandelen Joekos in ruil voor vrijlating Chodorkovski

De aandeelhouders van Menatep, de holding die de groep Joekos controleert, zijn bereid hun aandelen af te staan in ruil voor de vrijlating van de voormalige topman van de Russische oliereus, Michail Chodorkovski, zo heeft het Russische persbureau Interfax gemeld. Het persbureau citeerde daarbij één van de hoofdaandeelhouders van de holding, Leonid Nevzline.

Belga

Nevzline was niet meteen bereikbaar voor een bevestiging van deze verklaringen. De advocaat van Chodorkovski, Anton Drel, zei aan AFP dat hij "nog nooit over dit voorstel had gehoord".

Het voorstel, dat ook over de vrijlating van voorzitter Platon Lebedev van Menatep gaat, werd een week geleden aan de Russische autoriteiten gedaan, maar tot dusver is er geen antwoord op gekomen, zei Nevzline volgens Interfax. "We zullen alles doen voor de vrijlating van onze vrienden. Als we garanties voor hun vrijlating krijgen, staan we onze aandelen af", zei hij volgens het persbureau. "Eerst moeten ze vrijgelaten worden, dan stappen we uit de groep", voegde hij eraan toe.

Nevzline vluchtte in de zomer van 2003 naar Israël, na de aanhouding van Lebedev in juli en voor die van Chodorkovski in oktober. Het parket-generaal vaardige een internationaal bevel voor zijn aanhouding uit.

Lebedev en Chorkovski worden onder meer beschuldigd van oplichting en belastingontduiking van ruim één miljard dollar.