Vice-voorzitter Birmaanse oppositiepartij uit de gevangenis

De militaire junta van Birma heeft vice-voorzitter Tin Oo van de oppositionele Nationale Liga voor Democratie uit de gevangenis gelaten en onder huisarrest geplaatst, zo hebben familieleden zondag bekendgemaakt. De 77-jarige Tin Oo is vermagerd, maar gezond, zei de familie.

AP Ned

Tin Oo zat sinds 30 mei in de gevangenis in Kale, 700 kilometer ten noorden van de hoofdstad Rangoon. De junta liet toen leiders van de oppositie opsluiten na onlusten tussen voor- en tegenstanders van de regering tijdens een rondreis van oppositieleidster Aung San Suu Kyi door het noorden van het land.

Suu Kyi staat al langer onder huisarrest, evenals NLD-voorzitter Aung Shwe en partijsecretaris Lwin. Amnesty International meldde na een bezoek aan Birma in december dat nog meer dan 1.300 politieke gevangenen werden vastgehouden.

De junta kwam in 1988 aan de macht nadat een democratiebeweging op bloedige wijze was onderdrukt. De militairen organiseerden verkiezingen in 1990, maar weigerden vervolgens de macht af te staan toen de partij van Suu Kyi die won.