Spionage VS-GB verhinderde vreedzame oplossing Irak

Een gezamenlijke Brits-Amerikaanse spionageoperatie bij de Verenigde Naties heeft een initiatief op de valreep om de Irak-crisis op vreedzame wijze te beëindigen, gedwarsboomd. Dat schrijft de Britse krant

The Observer

.

Belga

De krant verwijst naar het recentelijk opgedoken extra bewijs dat de VN-vertegenwoordigingen van Mexico en Chili, beide op dat moment lid van de Veiligheidsraad, in weerwil van de internationale wetgeving ter zake werden afgeluisterd.

Aan The Observer zei voormalig Mexicaans ambassadeur bij de VN Adolfo Aguilar Zinser dat Amerikaanse functionarissen in maart vorig jaar, enkele dagen voor de oorlog tegen Saddam Hoessein werd ingezet, "tussenbeide kwamen" om geheim overleg te dwarsbomen dat bestemd was om een compromisresolutie op te stellen die de VN-wapeninspecteurs meer tijd zou geven om hun werk in Irak te voleindigen. De Mexicaanse diplomaat is ervan overtuigd dat de Amerikaanse interventie er enkel kan zijn gekomen doordat het overleg achter gesloten deuren van ambassadeurs van zes V-Raadsleden werd afgeluisterd.

De Mexicaanse regering bevestigde vorige week, steeds aldus de krant, dat zij in december de Britse buitenlandminister Jack Straw heeft aangeschreven om te "verduidelijken" of de Britse diensten bij het afluisteren waren betrokken. Voorlopig wachten de Mexicanen nog op een antwoord.