'China leverde Pakistan tekeningen voor atoombom'

China heeft Pakistan blijkbaar geholpen bij het bouwen van kernwapens. Dat leiden onderzoekers volgens de Amerikaanse krant The Washington Post af uit de ontdekking dat bouwtekeningen voor kernwapens die een Pakistaans smokkelnetwerk aan Libië heeft geleverd oorspronkelijk afkomstig waren uit China. Of China wist dat de tekeningen werden doorgegeven aan Libië, laat de krant in het midden.

AP Ned

David Albright, een voormalig wapeninspecteur van de Verenigde Naties in Irak, noemde de Chinese handelwijze in de krant "onverantwoordelijk en kortzichtig". De ontdekking roept volgens Albright de vraag op wat China nog meer aan Pakistan heeft geleverd en of ook Iran, Noord-Korea en wellicht andere landen via het netwerk van de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan dezelfde stukken in handen hebben gekregen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde zondag niet op een verzoek om commentaar. China is al lang een belangrijke militaire bondgenoot en wapenleverancier van Pakistan.

Libië droeg de documenten in november aan de Verenigde Staten over na de beslissing van de Libische leider Moammar Gadhafi om afstand te doen van massavernietigingswapens en de wapenlaboratoria van zijn land te onderwerpen aan internationale inspectie. Volgens de Post zijn de stukken bekeken door Amerikaanse en Britse experts en specialisten van het Internationale Atoomenergie Agentschap, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties.

Het Chinese ontwerp dateert volgens experts uit de jaren zestig. Voor de eigen atoombom die Pakistan in 1998 liet ontploffen heeft Pakistan volgens Albright een moderner ontwerp gebruikt. De Libische documenten bevatten een handleiding voor de bouw van een 450 kilogram zware nucleaire implosiebom, die op een grote ballistische raket gemonteerd kan worden. Ook zaten er technische instructies bij om onderdelen voor de bom de bouwen, schreef de Post. De krant merkte op dat Libië geen raketten bezit die groot genoeg zijn voor een dergelijke bom, maar Iran en Noord-Korea wel.