Bart De Roover relativeert einde van voetballoopbaan

HOOGSTRATEN -

Bart De Roover (32) voetbalt nooit meer. Een aanslepende heupblessure maakt de voortzetting van de carrière onmogelijk. Zopas werd de Hoogstratenaar ook officieel medisch afgekeurd. Het definitieve vonnis. "We moeten dit niet dramatiseren. Er gebeuren ergere dingen in het leven", zegt Bart.

Dominique Piedfort

BR>"Maanden geleden vernam ik van de artsen al dat voetballen misschien niet meer kon. Ik had bij NAC Breda nog een contract van twee jaar. Ik wou dat heel graag uitdoen. Dat ging niet meer, de pijn werd steeds erger. Toen besefte ik dat ik beter kon stoppen. Dat was een erg vervelend moment."

"Ik had het plan om na de periode bij NAC te stoppen met topvoetbal. Er waren toekomstplannen om een commerciële functie te combineren met voetbal op een lager niveau. Maar nu was ik verplicht om het voetbal op te geven. Ik moest dat toekomstbeeld helemaal terug herzien. Daar heb ik het even moeilijk mee gehad."

Het nieuwe voetbalseizoen is ondertussen op gang gekomen. Bart zit gewoon thuis, zijn straat heet Houvast. Je zou je kunnen afvragen of hij nu nog wel houvast heeft. "Natuurlijk, mijn contract bij NAC loopt nog steeds. Ik ben momenteel aan het onderhandelen over een geschikte oplossing. Er komen 101 zaken bij kijken die te maken hebben met verzekeringen en uitkeringen. Je bent daarbij telkens gebonden aan een bepaalde termijn."

"Voorlopig kan ik dus geen andere job uitoefenen. De sollicitatiebrieven liggen klaar, maar ik weet niet wanneer ik ze kan versturen. Ik zit dus thuis te wachten op een oplossing. Het zou voor binnenkort moeten zijn. En wat gaan sporten om de tijd te verdrijven, zit er niet echt in. Tennissen of zelfs fietsen blijft erg pijnlijk."

Bart reageert erg kalm op het gebeuren. Misschien omdat er verzachtende omstandigheden zijn. Hij vertoefde in de herfst van zijn carrière. Het moeten stoppen met voetbal gebeurde niet van vandaag op morgen. Hij kon zich daar wat op instellen. Toch ziet hij die zaak anders.

"Ik zou het toch liever op korte termijn hebben zien aflopen. De periode van onzekerheid is te lang. Je hebt ook geen bezigheid om je goed in je vel te voelen. Een tijdje geleden reed ik nog naar NAC om wat te gaan joggen of om aan krachttraining te doen, om de conditie op te bouwen. Als je moet kappen met voetballen, dan hoeft dat niet meer."

Je kan je afvragen of voetbal wel een gezond spelletje is. De enkel van Marco Van Basten werd aan flarden geschopt, de heup van Bart De Roover had er in het normale leven wellicht ook beter uitgezien. "Ik heb twee keer kort na elkaar een verkeerde beweging op het veld gemaakt. Misschien had ik dit op latere leeftijd ook kunnen meemaken. Wie zal het zeggen?"

Nu rest alleen nog het fameuze zwarte gat waarin de topsporter na zijn loopbaan duikt. Bart is ervan op de hoogte. "Ik heb meer dan tien jaar niet anders gekend dan voetbal. Nu moet ik me gaan afvragen wat mij ligt. En eerlijk gezegd, hoe meer ik erover nadenk, hoe moeilijker het wordt."